Experții români și chinezi încep în octombrie întâlnirile privind calea ferată de mare viteză București-Iași-Chișinău

tgv-duplex1_49412200
Foto: PC: economica.net

Experții români și chinezi vor demara la începutul lunii octombrie o serie de întâlniri în vederea realizării căii ferate de mare viteză București – Iași – granița cu Republica Moldova, cu posibilitatea extinderii spre Chișinău.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea în urma întâlnirii avute cu vicepremierul executiv al R.P. Chineze, Zhang Gaoli, aflat în vizită în România, informează Interlic.md.

După ce inițial conveniseră să realizăm calea ferată de mare viteză București — Constanța, în urma discuțiilor cu CE, ținând cont și de faptul că actuala cale ferată București — Constanța a fost realizată din bani europeni și existau semne de întrebare privind oportunitatea realizării unei noi căi ferate paralelă cu aceea, oficialii au convenit să înceapă, chiar la începutul lunii octombrie, întâlnirile între experții români și experții chinezi pentru realizarea căii ferate de mare viteză București — Iași — granița cu Republica Moldova. „Am convenit și cu posibilitate de extindere către Chișinău, urmând ca noi să începem discuțiile cu Guvernul Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Liviu Dragnea a adăugat că un al doilea proiect convenit în cadrul discuțiilor cu vicepremierul chinez se referă la realizarea centurii feroviare a Capitalei.

„Domnul ministru Rus, în cadrul Comitetului interministerial de colaborare cu China, pe care-l conduc, va coordona în mod direct realizarea acestor două proiecte”, a precizat vicepremierul.

Potrivit lui Dragnea, la o primă estimare, care nu se bazează însă pe o analiză tehnică temeinică, fiecare dintre cele două proiecte de infrastructură se ridică la valori de peste șase miliarde de euro.

„Sunt valori estimate la șase-șapte miliarde de euro fiecare, dar sunt valori estimate fără să aibă în spate o analiză temeinică, măcar un studiu de prefezabilitate, măcar o analiză mai adâncă. Din acest motiv, am rezerve să spun că, totuși, acestea vor fi valorile, dar sunt proiecte cu sume foarte mari”, a susținut vicepremierul.

Dragnea a adăugat că în cadrul întrevederii cu partea chineză s-a convenit și asupra prioritizării proiectelor în ordinea importanței și a efectelor pe care le vor avea pentru economie în ceea ce privește dezvoltarea și crearea de locuri de muncă,.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente