Primăria va introduce un sistem nou de plată în transportul public din Capitală

a0afad20f7876e7d6d1e0e0189cbfe6e (1)
Foto: PC: Ziarul Național

Primăria capitalei vrea să introducă un sistem nou de plată în transportul public din municipiul Chișinău – tichete electronice. Un proiect de decizie în acest sens figurează pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Municipal Chișinău.

Astfel, pasagerii vor trebui să dețină un „card inteligent” (smart card) care va putea fi încărcat prin terminale, cum ar fi cele utilizate pentru încărcarea telefoanelor mobile, terminalele speciale instalate în cadrul unităților de comerț și chioșcurile amplasate în apropierea stațiilor de troleibuze și autobuze, dar și prin intermediul aparatelor de vânzare a biletelor, care vor fi instalate în apropierea celor mai importante stații de troleibuze și autobuze, informează Ziarul Național.

Costul unui bilet pentru o călătorie cu troleibuzul, achitat prin intermediul „cardului inteligent”, va constitui doi lei. Acest bilet îi va permite pasagerului să se transfere într-o altă rută de troleibuz inclusă în sistemul de taxare electronică, pe o durată de până la 60 de minute după prima validare a biletului, fără nicio plată suplimentară. În cazul transferului către o rută de autobuz inclusă în sistemul de taxare electronică, pasagerul va achita un leu suplimentar. Costul unui bilet pentru o călătorie cu autobuzul va constitui trei lei.

Cu un leu mai mult pentru o călătorie în troleibuz și autobuz vor trebui să plătească pasagerii care nu vor deține „carduri inteligente”. Un bilet la troleibuz va costa trei lei, iar la autobuz – patru lei.

Cetățenii care se bucură de călătorie gratuită în troleibuze și autobuze, în conformitate cu legislația în vigoare, vor circula în baza „cardurilor inteligente” personalizate.

La prima etapă, sistemul de tichete electronice va fi implementat în cadrul tuturor liniilor de troleibuz și în cadrul rutelor urbane de autobuz nr. 3, 5, 23, 65, 122 și ruta „A” sau altele care urmează a fi restabilite. În cadrul celei de-a doua etape, sistemul urmează a fi extins, pentru a cuprinde celelalte rute de autobuz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente