Tony Hawks: De Moldova mă leagă momentele inedite pe care le-am petrecut aici

6298_ImClhp
Foto:Tony Hawks PC: crbo.co.uk

Scriitorul, actorul și comedianul britanic Tony Hawks, fondatorul Centrului pentru îngrijirea copiilor cu boli cronice din Chișinău, care-i poartă numele, a oferit un interviu în exclusivitate, pentru #diez.

În 1997, Tony Hawks a provocat 11 fotbaliști moldoveni la câte o partidă de tenis, câștigându-i. Mai târziu, Hawks ne relatează această experiență în „Playing the Moldovans at Tennis” – cartea, care în 2010 a reușit să fie ecranizată, în distribuție fiind și câțiva actori moldoveni.

#1. Cum este revenirea în Moldova, după 4 ani de la „Tenis cu moldovenii”?

Revenind aici, am simțit că Moldova chiar a progresat: de la edificii diferite până la troleibuze noi, moldovenii chiar au reușit să evolueze. Ce ține de film, pot spune că lumea a început să-l cunoască și să-l aprecieze, datorită faptului că a fost ecranizat la TV zilele astea. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult și m-a făcut să mă simt împlinit, au fost momentele în care se apropiau diverși oameni din transportul public și-mi ziceau cât de mult le-au plăcut filmul, m-am simțit bine.

#2. Cât de aproape este filmul de realitate?

Este foarte aproape. Începând cu personajele și linia subiectului, totul s-a ținut de faptele reale. O singură diferență pe care am inclus-o în film este momentul reîntoarcerii lui Balazov (Igor Caras-Romanov), în realitate întâlnind acest personaj o singură dată.

 

„Tenis cu moldovenii” PC: ntpressoffice.wordpress.com
„Tenis cu moldovenii” PC: ntpressoffice.wordpress.com

#3. Cum a fost să lucrați cu actorii moldoveni?

Deși la început partea complicată a fost să găsim actori vorbitori de engleză, până la urmă am reușit să adunăm o echipă foarte bună, cu care am avut parte de o experiență frumoasă. Cred că a fost o alegere perfectă să-i oferim rolul de traducător lui Anatol Durbală, care este un actor excepțional și a intrat perfect în pielea protagonistului.

#4. Cum a fost primit „Tenis cu Moldovenii” de către publicul britanic?

Britanicii au avut o reacție foarte pozitivă. Iar pe lângă faptul că filmul le-a fost un prilej bun de a afla de existența unui asemenea stat, precum Republica Moldova, majoritatea chiar au savurat cu plăcere momentele ecranizării, rămânând surprinși.

#5. Ce ne puteți spune despre experiența dvs la TEDxChișinău?

Oh, a fost o experiență interesantă. Deși inițial nu știam cu ce aș putea veni la urechile publicului, ca ideea mea să fie înțeleasă, am reușit, apoi, să zic lucrurilor pe nume, prin intermediul speech-ului „Make Billionaires History”. În cadrul acestuia, am încercat să demonstrez lumii că în viață există și alte chestii care te pot face fericit, încercând să-i ajuți pe alții.

 

Tony Hawks la TEDx Chișinău 2013  PC: Facebook.com
Tony Hawks la TEDx Chișinău 2013 PC: Facebook.com

#6. Cât de receptiv a fost publicul către mesajul dvs?

„Fifty-fifty”. Majoritatea mi-au împărtășit ideile, alții, însă, le-au considerat destul de naive. Asta se întâmplă, pentru că mai este lume care e obsedată de bani. Din păcate, mai sunt oameni, pentru care zero-urile din conturile bancare contează mult mai mult decât posibilitatea de a-i ajuta pe alții și de a rămâne fericit cu ceea ce ai.

Vezi pe #diez discursul lui Tony Hawks – TEDxChișinău 2013)

#7. Ce fel de adolescent a fost Tony Hawks? Ce cărți citea, ce muzică prefera, ce gânduri legate de viitor avea?

Dacă încerc să-mi aduc aminte, în adolescență eram pasionat de muzica celor de la „Beatles”, cred că aveam în colecția mea toate înregistrările cu ei. Îmi mai plăcea să ascult jazz, care era stilul preferat al mamei. Muzica a avut întotdeauna o mare importanță pentru mine, acesta fiind motivul pentru care acordam o atenție deosebită orelor de pian. Pe lângă asta, mai eram pasionat de tenis, am fost un adolescent destul de activ. Ce idei aveam pe atunci? Credeam că lumea e plină de nedreptăți și vroiam să schimb ceva în ea. În general, nu am avut parte de atâtea gadget-uri și tehnologii, însă ne-am bucurat de o adolescență frumoasă, în care ne chemam prietenii afară, mergând la cel mai apropiat „Telephone Box”. Au fost niște momente unice.

#8. Dacă ați realiza un top cu 5 cele mai utile sfaturi pentru un tânăr de 20 de ani, care ar fi acesta?

1. Unii tineri n-ar trebui să se complice în judecarea răului și a binelui. Lucrurile stau mult mai simplu, nu există chestii rele, există doar idei diferite, pe care, dacă încerci să le înțelegi, ai parte de relații bune cu cei din jurul tău.
2. Tinerii ar trebui să fie foarte atenți la ceea ce consumă, e ca și în cazul unei mașini: dacă-i pui combustibil de calitate proastă, aceasta va merge mai rău. Deci, tinerii ar trebui să se alimenteze sănătos.
3. Echilibru. Orice om, indiferent de vârstă, ar trebui să-și mențină un echilibru în tot ceea ce face: job, odihnă, distracție, chiar și când vine vorba de consumul de alcool, pe care ar trebui să-l consumăm în limita măsurii.
4. Întreabă orice! Să nu-ți fie frică să întrebi ceva necunoscut, pentru ca mai apoi, să fii un om informat. Tinerețea e perioada aia, în care ai șansa să înveți foarte multe, în care lumea ți se pare atât de mare și așteaptă să fie explorată de tine.
5. Să privească „Tenis cu Moldovenii”!.

#9. Cum v-a influențat scrisul, modul de a percepe lumea?

În cazul meu, scrisul a însemnat întotdeauna o retrospectivă a tot ceea ce trăiesc. M-a ajutat să devin un observator, nu doar un trecător, m-a făcut să gândesc mult mai mult asupra lucrurilor, să le analizez din mai multe puncte de vedere.

#10. Care este cea mai memorabilă experiență din culisele lui Tony Hawks?

Cred că au fost momentele din cadrul „One Man Show”, unde, după ce vorbeam unui public de 300 – 400 oameni, veneam înapoi în culise, așezându-mă și bând singur o ceașcă de ceai. Mă simțeam foarte ciudat în asemenea momente, de aceea am preferat întotdeauna să lucrez împreună cu echipa, era mult mai interesant cu ei.

#11. Multă lume vă confundă cu renumitul skater Tony Hawk. Dacă acesta v-ar provoca la un battle de skateboard, i-ați accepta propunerea?

Numai dacă în skateboarding s-ar permite lovitura cu placa de skateboard. Hawk e un tip de treabă, cu care ne-am și întâlnit odată, în cadrul unei emisiuni TV. Acesta a donat un skateboard, cu autograful său, pe care urma să-l vindem și să investim banii într-un scop caritabil.

 

Skater-ul Tony Hawk  PC:15minutenews.com
Skater-ul Tony Hawk PC: 15minutenews.com

Iată pagina web, în cadrul căreia este ironizată confuzia dintre cele două celebrități:
http://www.tony-hawks.com/skateboarding.php

#12. Care e următorul pariu semnat de Tony Hawks?

Am făcut recent un mic pariu, pe care-l voi relata în viitoarea mea carte. E vorba de o călătorie pe două roți, realizat dintr-un capăt al Angliei în altul, fiind însoțit de un purceluș. Eu încă mai continui să fac lucruri nebunatice, care ar putea deveni subiectele viitoarelor mele cărți.

 

Tony realizând un nou pariu PC: twitter.com/thefridgeman
Tony realizând un nou pariu PC: twitter.com/thefridgeman

#13. Ce lucruri pozitive ar putea învăța britanicii de la moldoveni și moldovenii de la britanici?

Un lucru pozitiv, pe care ar trebui să-l învețe britanicii de la moldoveni este deprinderea de a fi relaxat, de a nu trăi în grabă și de a-ți face atât de multe griji. Ce ar putea învăța lumea de aici de la britanici, ar fi menținerea unui sistem politic și social incoruptibil, am înțeles că Moldova încă mai are probleme la acest capitol.

#14. Cu ce gânduri plecați astăzi din Moldova?

În primul rând, plec cu gândul de a mă reîntoarce. Sper că la anul voi reveni aici, împreună cu soția și copilul. De Moldova mă leagă centrul pe care l-am fondat și, nu în ultimul rând, momentele inedite pe care le-am petrecut aici.

 

PC:reddwarf.co.uk
PC: reddwarf.co.uk
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente