Elevii de la colegii își vor putea alege unele cursuri prin noul sistem de Credite de Studii

406783_333903953288131_516799253_n
Foto: Elevă de la Colegiul Financiar Bancar din Chișinău PC: Facebook/Colegiul Financiar Bancar

Elevii care au fost admiși anul acesta în colegii, vor studia după planuri noi, având posibilitatea să aleagă unele discipline, odată cu implementarea sistemului de Credite de Studii.

De la începutul anului academic curent, în toate colegiile din țară este implementat Sistemul de Credite de Studii. Acesta presupune că elevii vor studia după planuri noi, având posibilitatea să aleagă unele cursuri. Prin libera alegere a unor discipline, elevii vor obține calificări complementare în cadrul altor specialități. În acest scop, elevii vor susţine examene la toate obiectele de studiu.

Sistemul de credite este implementat la scară națională după ce a fost pilotat cu succes pe parcursul anului de studii 2013-2014, în 13 instituții de învățământ mediu de specialitate din țară.

Potrivit vice-ministrului Educației Loretta Handrabura, sistemul de credite oferă elevilor din colegii noi oportunități pentru dezvoltarea lor profesională. „Dacă absolventul unui colegiu, deținător al unei diplome de bacalaureat, va merge să facă studii superioare, acestuia îi vor fi recunoscute un număr de până la 30 de credite. Aceasta îi va permite elevului să solicite alte discipline necesare pentru formarea lui profesională. Sistemul mai prevede că elevii vor trebui să înveţe, în mod obligatoriu, o limbă străină, un curs de tehnologie a informaţiei, precum şi unul de comunicare. În plus, creditarea cursurilor, va contribui şi la consolidarea mobilităţii academice externe, dar şi interne”, a menționat Loretta Handrabura.

Conform Regulamentului de organizare și desfășurare a procesului educațional în baza Sistemului de Credite de Studii, elevul va trebui să acumuleze pe parcursul anilor de studii 120 de credite, alte 10 credite urmând să fie acumulate de elevi în cadrul disciplinelor la libera alegere.

În prezent, în Republica Moldova activează 45 de colegii în care își fac studiile în jur de 29 mii de elevi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente