Scuarul Catedralei a fost colorat în roz. Evenimentul social „Trăieşte viaţa în roz” a fost dedicat luptei împotriva cancerului la sân. Acesta face parte din Campania pentru sănătatea sânilor şi este organizat cu scopul de a informa femeile despre această maladie.
A fost improvizat un centru de informare, unde orice femeie putea să se adreseze şi să afle mai multe informaţii despre cum poate fi prevenit cancerul mamar, dar şi unde să apeleze în cazul în care este diagnosticată cu această boală.
„O femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, deoarece ea este mamă şi este foarte greu când ajungi într-o situaţie dificilă, simţi că familia are nevoie de tine, dar deja este prea târziu. Este foarte simplu să mergi măcar o dată pe an la o consultaţie şi să te asiguri că eşti sănătoasă. Am organizat acest centru de informare pentru a oferi cât mai multe detalii. Femeile trebuie să cunoască că această maladie nu este cea mai gravă şi că poate fi tratată dacă este depistată la timp”, şi-a exprimat convingerea Dorel Dumbrăveanu, medic coordonator al proiectelor medicale de la Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.
Pentru copii s-au organizat jocuri, competiţii, s-a pus la dispoziţia lor o trambulină unde aceștia se puteau juca.
„Acest eveniment este pentru a oferi cât mai multe informaţii femeilor cum să lupte împotriva cancerului la sân”, a susţinut Doina Babcinschi, coordonator programe speciale.
Evenimentul a fost condimentat cu muzică de calitate, astfel artiştii autohtoni invitaţi să încingă atmosfera au fost Maxim Zavidia, Samir Loghin, Afina Madoean şi câştigătorii „Românii au talent” Brio Sonores.
„La noi se adresează femeile care au nevoie de susţinere psihologică în perioada de convalescenţă. Acordăm servicii absolut gratuit, iar toate doamnele care au nevoie de consultaţie pot să se adreseze în fiecare joi, la ora 16:00”, a mărturisit Svetlana Bulgaru, reprezentant al centrului Pro sănătate şi recuperare.
Cancerul la sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în Republica Moldova. Vârsta la care apare a devenit tot mai mică în ultimii ani, 30 – 35 de ani. Aproape 10% dintre femei pierd lupta cu boala chiar de la început, cauza principală fiind diagnosticarea târzie a bolii.