Majoritatea moldovenilor consideră că Uniunea Europeană contribuie foarte mult la dezvoltarea țării lor. Aceasta este una din concluziile principale a Sondajului de Vecinătate UE pentru Republica Moldova produs în primăvara anului 2014, efectuat în cadrul unui proiect de opinie în teritoriile din vecinătate UE finanțat de Uniunea Europeană.
Sondajul, bazat pe 1,017 de interviuri efectuate în perioada mai-iunie 2014, reflectă o creștere a valorii pozitive despre Uniunea Europeană în rândurile moldovenilor. În special, s-a constatat că 58% din cei chestionați recunosc că UE are un rol important in dezvoltarea Moldovei (comparativ cu 44% în general în regiunea IEVP est, cu excepția Rusiei); 59% dintre moldoveni consideră că UE este un partener important (o creștere de 4 % comparativ cu sondajul anterior efectuat la începutul acestui an), cu 54% consideră că UE și Moldova fac schimb suficient de valori comune pentru a fi capabile de a coopera (o creștere de 6% de la sondajul anterior).
Jumătate din chestionați consideră că UE favorizează pacea și stabilitatea în regiune (comparativ cu 47% ale sondajului anterior).
Aproximativ trei pătrimi din respondenți (70%) au o părere pozitivă (42%) sau neutră (28%), comparativ cu 25% pentru care UE se cu o imagine negativă. Mai mult de jumătate din cei întrebați (51%) afirmă că au încredere în UE – mai mult decât ar avea încredere în alte instituții internaționale ONU (40%) sau NATO (30% – o creștere de la 26%).
Majoritatea moldovenilor (60%) consideră că UE a avut relații bune cu țara lor (comparativ cu 53% în regiunea de est IEVP), în timp ce numai 16% consideră că acestea au fost rele.
Moldovenii chestionați în acest sondaj s-au dovedit a fi pesimiști în general referitor la viețile lor, cu 56% nesatisfăcuți de viața pe care o au, deși gradul de satisfacție crește cu cât mai tinere și mai educate sunt persoanele.
Proiectul Barometrul de Vecinătate al UE, finanțat în cadrul DG Dezvoltare și Cooperare (EuropeAid) Programul Regional de Comunicare, desfășoară sondaje de opinie și monitorizează mass-media în cele 16 țări partenere și teritorii participante la politica europeană de vecinătate, inclusiv Rusia.