O nouă specie umană va apărea până în 2050 ca rezultat al noilor tehnologii, comportamentului şi selecţiei naturale, potrivit unui cercetător britanic, care susţine că omul trece printr-un proces major de tranziţie evoluţionară, în urma căruia va trăi mai mult.
Cercetătorul britanic Cadell Last, de la Global Brain Institute, susţine că omul trece printr-o „tranziţie evoluţionară” majoră, care, în mai puţin de patru decenii, va face ca fiinţa umană să trăiască mai mult, să aibă copii la vârste mai înaintate şi să se bazeze pe inteligenţa artificială pentru a executa sarcini mărunte, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Schimbarea evolutivă este atât de semnificativă, susţine Last, încât poate fi comparată cu evoluţia de la maimuţe la primate şi apoi la om. „Deceniul al optulea sau al zecelea de viaţă al viitorului om va fi foarte diferit de cel al bunicilor noştri”, a spus Last, care crede că oamenii vor ajunge să petreacă mult mai mult timp trăind în realităţi virtuale.
Unii evoluţionişti susţin că oamenii vor ajunge să trăiască, în mod obişnuit, până la 120 şi chiar 150 de ani, până în 2050.
Cadell Last crede că oamenii viitorului vor ajunge la o maturitate sexuală mai târziu, lucru care are legătură cu ceea ce experţii numesc teoria istoriei vieţii, care încearcă să explice modul în care selecţia naturală înfluenţează evenimente cheie din viaţa unei fiinţe, cum ar fi reproducerea.
Teoria susţine că, odată cu creşterea volumului creierului, organismele au nevoie de mai multă energie şi timp pentru a se dezvolta pe deplin şi astfel se reproduc mai puţin. Last crede că astfel, în loc să trăiască intens şi să moară tinere, fiinţele umane vor ajunge să trăiască mai „încet” şi vor muri la vârste tot mai înaintate.
Teoria lui Cadell Last a fost publicată în revista Current Aging Science, într-un articol intitulat „Human Evolution, Life History Theory, and the End of Biological Reproduction”.