Artist de tatuaje rezident la Salonul de Tatuaje și Piercing Inkaholic, Serghei Butuc este una din persoanele care duc faima Republicii Moldova la Convențiile Internaționale de Tatuaje, se numără printre cei mai buni artiști de tatuaje din țară și este pur și simplu un om pozitiv și vesel, care își demonstrează talentele fiecărei persoane ce-și dorește o lucrare calitativă pe corp.
Serghei Butuc a răspuns cu plăcere echipei #diez la câteva întrebări despre experiența sa în domeniul tatuajelor, vârsta ideală de a face un tatuaj și impresiile sale de la Convențiile Internaționale de Tatuaje.
#diez: Serghei, când ai început să te ocupi de arta tatuajului?
Circa șapte ani în urmă am și început să mă ocup profesional de tatuaje. Inițial eram în Cahul, însă mutându-mă la Chișinău, am găsit un loc de muncă în salonul lui Kliuchnikoff. Când începusem să fac tatuaje, nu mi-am pus scopul să fac bani din această artă. Mereu îmi plăcea procesul de a picta pe corp lucrările care mai apoi aduceau zâmbetul pe buze persoanelor cărora le făceam. Când ei sunt mulțumiți, eu sunt fericit. Banii nu sunt decât rezultatul activității mele. Probabil orice muncă executată la un nivel înalt trebuie răsplătită.
Ce stil preferi în tatuajele pe care le execuți?
În tatuaje, prefer stilul realist. Însă mă apuc de o lucrare dacă prezintă în sine o imagine interesantă de tipul celor tradiționale sau old school. Însă nu pot categoriza gustul meu într-un stil concret. Poți face o lucrare minunată abordând orice stil.
Ai avut vreodată ocazia să refuzi cuiva să faci un tatuaj?
Mi s-a întâmplat să refuz să execut anumite tatuaje. Evident, dacă persoanele au 16 – 18 ani, în acel moment renunț la ideea de a lucra. Aceștia doreau tatuaje complicate pe mâini, zona coastelor, iar eu îi convingeam că aceasta nu este cea mai bună alegere, spunându-le că primele lor tatuaje nu ar trebui să fie atât de mari și în locuri atât de vizibile.
Tu, personal, când ai decis să ai primul tatuaj?
Mi-am făcut primul tatuaj la vârsta de 18 ani, întrucât doream să mă evidențiez ca persoană. Lucrarea fusese executată într-un stil tribal, dar cu timpul, Eugen Mahu, un alt artist de tatuaje foarte talentat, mi-a acoperit-o cu o altă lucrare. Inițial, mama mea era împotrivă și mă întreba mereu la ce mi-a trebuit un tatuaj atât de mare pe braț. Însă după ce am început să mă ocup profesional de executarea tatuajelor, mama îmi spunea „Serioja, fă și altora! Să nu fii unul singur așa!”
După părerea ta, care, totuși, ar fi vârsta ideală de a-ți picta corpul?
Eu, de fapt, îi sfătui pe tineri să aștepte un pic, până își fac tatuajele. Nu până la 18 ani, dar de dorit până la vreo 25. La această vârstă, corpul este pregătit și psihic, și fizic la un astfel de șoc. Corpul deja e bine format, tânărul nu mai crește în înălțime și astfel poți executa un tatuaj fără ca să-ți fie frică ca el să se deformeze după o anumită perioadă. Plus, gusturile la fel se schimbă și la 25 de ani o persoană ar prefera ceva cu mai mult sens, decât la 18, alegând atunci o imagine doar ca să fie. Cunosc persoane de 50 – 60 de ani care doresc un tatuaj și vin să-l facă.
Faci tatuaje mai mult moldovenilor sau persoanelor de peste hotare?
La moment, atât moldoveni, cât și oameni din străinătate, rata probabil ar fi de 50% la 50%.
De fapt, numele tău sună în rând cu numele unora dintre cei mai buni artiști de tatuaje ai țării. Ce ai de spus la acest capitol?
Nu mă consider cel mai bun artist de tatuaje din Moldova, întrucât mai sunt A.D. Pancho, Eugen Mahu, care sunt maeștri în arta tatuatului și pictori extrem de buni.
În acest an, ai participat la Convenții Internaționale de tatuaje în Bulgaria și România, reprezentându-ne țara. Care au fost impresiile și rezultatele tale în cadrul acestor competiții?
În această vară, așa s-a primit că am fost unicul artist de tatuaje, care a plecat la aceste convenții. Am obținut câteva locuri. Eu, de fapt, am preluat tradițiile de la artiștii Pancho și Mahu, care și ei, la rândul lor, au preluat-o de la Kliuchnikoff. În momentul în care eu primeam premiile, mă simțeam fericit. Însă cea mai fericită persoană atunci era fiul meu, care are 4 ani și jumătate: după ce era citit numele meu, el fugea pe scenă, afirmând: „Sunt premiile mele! Sunt premiile mele!”
Este oare ușor să lucrezi într-un colectiv un pic mai mare?
Lucrez într-un colectiv superb. Băieții au un potențial foarte bun, care cu timpul se va transforma într-un talent de valoare. Eu îi ajut cum îmi reușește, întrucât eu niciodată nu am păstrat în secret modul meu de a lucra cu tatuajele. Îmi doresc ca în Republica Moldova să fie cât mai mulți artiști de tatuaje și, la general, cât mai mulți oameni ai artei, ca toate acestea să fie promovate frumos.
Care sunt reacțiile comunității la ceea ce fac artiștii de tatuaje și la oamenii care au ales să-și înfrumusețeze corpul cu o lucrare bună?
Mi-aș dori, în primul rând, ca oamenii să înțeleagă diferența dintre tatuaj și cuvântul rus „наколка”, care pare a fi intraductibil. Deseori, se întâmplă ca oamenii să fie conduși de stereotipurile sovietice și în momentul când văd o persoană tatuată, deodată să spună „Ah, probabil a stat în pușcărie! Cu siguranță nu e un om bun!”
Deseori ți s-a întâmplat ca o persoană să renunțe la un tatuaj, după ce o parte din lucrare a fost executată?
Nu mi s-a întâmplat ca cineva să refuze să facă un tatuaj la mine, după ce deja a fost executată o parte din tatuaj la o sesiune. Însă au fost persoane care nu aveau posibilitatea să finiseze o lucrare, și astfel, procesul de tatuare pur și simplu dura un pic mai mult până la o următoare sesiune. De asemenea, la mine vin persoane pentru ca să retușez tatuajul executat de către altcineva.
Și dacă tot ai pomenit că ai un fiu, ai dori să urmeze aceeași cale pe viitor?
Fiul meu, la ai săi 4 ani și jumătate, deja demonstrează inițiativa de a picta. Nu îi voi dărui un pistol de tatuat, el singur îmi spune că încă e mic. Dar la întrebarea „Dacă vei crește și îți va plăcea tatuatul, vei lucra cu tata și-l vei ajuta?” el mereu îmi spune „Da!” Totuși, are o vârstă mică, dar deja a și fost la primele lui convenții de tatuaje și i-a plăcut enorm.
Care sunt sfaturile și urările cititorilor #diez?
Dacă ați hotărât să vă faceți un tatuaj, vă rog să fiți responsabili de alegerea voastră. Să nu să se întâmple că ați văzut la Rihanna un tatuaj nou și vă doriți unul de acest gen. De fapt, Rihanna pare a fi una dintre cele mai celebre cântărețe doar din cauza noilor sale tatuaje, iar unii încearcă să le copieze. Dar nu este nici pe departe corect! Tatuajul e un semn al individualității, nu al mulțimii! Dacă tot v-ați decis la un tatuaj bun, faceți ceva ce vă este aproape de suflet, al vostru, cu sens! Și e important să alegeți un artist bun pentru executarea lucrării dorite! Avem mulți artiști, care lucrează în stiluri diferite, iată de ce ar trebui să lăsați lenea de o parte și să faceți o mică cercetare despre artiștii din Chișinău și modul lor de lucru! Astfel, veți face alegerea bună pentru executarea unui tatuaj calitativ și scump! Tatuajele niciodată nu vor fi ieftine, întrucât ți le faci pe întreaga viață!