„Biopic-ul” (film biografic, n.r.) este un gen în mare vogă la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului de la Toronto (TIFF), unde sunt programate pelicule dedicate savanţilor Stephen Hawking şi Alan Turing, muzicianului Brian Wilson, şahistului Bobby Fischer şi traficantului de droguri Pablo Escobar.
La Toronto, matematicienii şi astrofizicienii se regăsesc la panoul de onoare, cu două producţii solide şi pasionante, despre subiecţi care sunt de obicei greu de înţeles, dar care devin accesibili în aceste pelicule, relatează Mediafax.
În „A Theory of Everything”, de James March, spectatorul descoperă viaţa intimă a lui Stephen Hawking, savantul britanic fascinat de timp şi de originile Universului. Cartea sa „Scurtă istorie a timpului” este un bestseller mondial. Filmul care îi este dedicat vrea să demonstreze că, fără energia soţiei sale Jane, care i-a consacrat 25 de ani de viaţă şi i-a dăruit trei copii, Stephen Hawking nu ar fi putut să îşi finalizeze opera.
Pelicula „Escobar: Paradise lost” decriptează mecanismul puterii pe care o avea celebrul traficant sud-american Pablo Escobar, interpretat de Benicio del Toro, văzut prin ochii a doi surferi canadieni care ajung să fie prinşi din întâmplare în acel sistem de tip mafiot.
Cel mai mare festival de cinema din America de Nord, unde nu există o competiţie oficială, ci doar un premiu al publicului, TIFF reprezintă un barometru infailibil pentru sezonul Oscarurilor.
În 2013, „12 ani de sclavie”, de Steve McQueen, a primit unicul premiu decernat la TIFF. Câteva luni mai târziu, pelicula a câştigat trei premii Oscar, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film.
Cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto se desfăşoară în perioada 4 – 14 septembrie.