Circa 20 de persoane au participat la sfârșitul săptămânii trecute la un atelier gastronomic de gătit rapid cele mai gustoase plăcinte cu mere după rețeta doamnei Alexandra, mama Natei Albot. Atelierul s-a desfășurat în incinta studioului gastronomic Lo Chef.
Revenită acasă pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a coace cea mai mare plăcintă cu mere din țara, Nata Albot a decis să se alăture mamei sale pentru a da o lecție de gătit tuturor gospodinelor.
Cei care au venit să experimenteze în ale gătitului s-au învățat a plămădi aluatul, l-au întins cu ajutorul sucitorul, l-au modelat, l-au uns cu untură de porc. Ulterior foile de aluat au fost umplute pe jumătate cu un boț de brânză cu mărar, varză murată sau mere autohtone, s-au îndoit în două în forma unei semiluni, s-au închis bine mărginuțele și s-au dat la copt pe o tigaie cu ulei încălzit până când s-au rumenit încetișor pe o parte și pe alta.
„Noi am fost generația care am locuit prin cămine, ne-am petrecut 13 ani acolo. Așa că fiind la bucătăriile comune, noi gospodinele tinere ne învățăm foarte multe lucruri unele de la altele. Așa am preluat rețeta acestor plăcințele care se trag originile din sudul țării, din raionul Cantemir”, le-a mărturisit Alexandra Albot gospodinelor la atelier.
Mama Natei Albot, Alexandra, a dezvăluit și câteva secrete din bucătăria sa: De ce nu folosește drojdia în aluat sau de ce untura de porc e mai benefică în detrimentul margarinei sau uleiului de gătit, iar la găgăuzi și turci – gozelme.
În cadrul atelierului, Elena Scutaru, inițiatoarea proiectului social Mara Woman, le-a povestit gurmanzilor despre succesele sale și a adus câteva dintre traistele, rochițele și covorașele împletite de femeile din Scoreni.
La sfârșitul atelierului gastronomic fiecare a putut gusta din plăcintele preparate „ca la mama Alexandra” cu un pahar de vin moldovenesc.
Vedeți și voi cum a fost la atelierul de gătit cu Nata Albot „Plăcintele mamei”: