Seara de 29 august a fost marcantă prin evenimentul Drupal Global Training Day, adică în peste 40 de orașe diferite, au loc simultan întâlniri între membrii comunităților Drupal, pentru a discuta despre evoluția acestui sistem de întreținere a contenturilor și ideile de bază ale sale.
Chișinăul la fel a fost marcat pe harta comunității internaționale Drupal, întrucât la ore 18:00 s-au adunat circa 90 de persoane interesate de acest CMS pentru a asculta informație valoroasă.
Grupul țintă al acestui eveniment sunt nu atât oamenii care au deja experiență, ci persoanele care sunt interesate și doresc să se ocupe de Drupal. Speakerii evenimentului îi numeau ne-programatori.
Pentru a descrie acest eveniment, pot fi utilizate expresii, care descriu însăși CMS-ul: soluții gata pregătite (discuții aprinse despre căutarea și progresarea acestora) și contribuție. Ilia Dragan, unul din speakeri, la acest capitol a menționat că fiecare drupaller, în cazul în care creează ceva, nu ar trebui să-i fie frică să prezinte acest lucru comunității. „Contribuiți! Societatea va decide soarta creației voastre și în nici un caz nu trebuie să fiți egoiști!”, a adăugat Ilia.
În cadrul evenimentului, începătorii au aflat ce este popularizarea în Drupal, cum să beneficiezi de traininguri și cum să aduci folos acestei comunități prin activități utile.
Nu s-au sfiit să vorbească 4 participanți ai evenimentului, care au declarat că au început să învețe și să lucreze recent cu acest CMS. Emil, Doina, Nicolae și Alexandru s-au împărtășit cu experiențele lor de câteva luni de muncă în Drupal, dificultățile întâlnite fiind: schimbarea radicală de la un domeniu la altul, categorizarea conținutului, probleme cu codingul, ș.a. Însă sunt și plusuri de pe urma studierei noului și provocatorului domeniu: codul, de fapt, poate fi scris personal foarte rar, poți să obții ajutor prețios din partea comunității și, totuși, nu contează care sunt studiile tale de bază, întrucât prin Drupal și studierea acestuia, poți vedea rezultate rapide.
Planurile comunității și ale Asociației Drupal Moldova par a fi promițătoare: Drupal for Business (inițiativă de promovare a CMSului în rândurile antreprenorilor și oamenilor de afaceri), meet-up-ri, traininguri, lansarea site-ului oficial al comunității. O inițiativă mai neobișnută este Coding Women, ce are scopul de a implica femeile în lumea tehnologiilor informaționale prin prisma Drupalului. Detalii despre aceasta urmează a fi discutate și prezentate mai târziu.
După o prezentare minuțioasă, a urmat un install fest, unde participanții au fost instruiți cum să instaleze corect Drupalul pe calculatoare.
Sfaturile majore pentru toți participanții și începătorii sunt de a începe dezvoltarea de la sine, iar în cazul Drupalului, – de a depăși barierele de frică pentru a obține noi cunoștințe. Și, bineînțeles, de a contribui, cu cele din urmă, în folosul comunității Drupal.