Dragoș este unul dintre cei trei studenți care au făcut un internship în domeniul judiciar în SUA, la The Leavitt Institute. El are 22 de ani și studiază în anul IV la Facultatea de Drept (filiera anglofonă) a Universității de Stat.
#diez: Ce ți-a oferit programul dat în plus pentru cunoștințele tale?
Dragoș Triboi: O experiență de neprețuit. Cunoștințele sunt mereu utile, dar trebuie combinate cu experiența. Cu toții vizionăm uneori „court dramas”, de genul filmelor „12 Angry Men”, „A Few Good Men”, „The Lincoln Lawyer” și ne visăm în rolul avocaților sau a judecătorilor (cel puțin, știu că eu sunt unul dintre acei visători). Dar să vezi cum totul are loc pe viu e ceva impresionant și revelator într-un anumit mod.
În Moldova, e alt sistem judiciar. De ce ar fi utilă experiența de acolo?
În Moldova e alt sistem judiciar, dar funcționează el într-un mod just și imparțial? Nu prea cred. Experiența de acolo e utilă fiindcă deși nici sistemul lor nu e perfect, dar funcționează! Corupția e un fenomen extrem de rar în SUA și se pedepsește drastic. Ar fi bine să preluăm aspectele pozitive ale sistemului de drept american, pentru a stimula schimbarea aici, în Moldova.
Povestește despre felul în care americanii lucrează în domeniul judiciar și prin ce el se deosebește de abordarea moldovenilor?
Am avut ocazia de a vedea cum se lucrează aici în Moldova în judecătorii, procuraturi. Pot spune că americanii respectă legea și au o anumită frică față de sancțiuni în cazul în care ar putea depăși atribuțiile de serviciu sau le-ar putea executa necorespunzător. Se deosebește, în primul rând, prin mentalitatea cu care lucrează aceștia. Își îndeplinesc atribuțiile cu cinste, fără a încerca să mascheze, să ascundă adevărul.
Ei conlucrează prin „adversarialitatea” sistemului lor – fiecare își reprezintă partea sa (procurorii – statul, apărarea – pe inculpat) pentru a se ajunge la o rezoluție justă. Deși este prezent cuvântul „adversarial” când descriu sistemul lor legal, colegialitatea și bunul-simț, de care dau dovadă după proces, sunt admirabile, adică nu există careva resentimente între ei, lucru ce aș vrea să-l văd și aici în Moldova.
Ce ar trebui să învețe avocații din Moldova de la cei din SUA?
Să fie corecți și să nu ducă lumea în eroare doar pentru a câștiga un ban în plus. Să se lupte pentru apărarea drepturilor tuturor celor care au nevoie de astfel de servicii și care le solicită, fără a discrimina. E vorba de mentalitatea avocaților noștri ce trebuie schimbată.
Cu toate astea, trebuie să înțelegem că Republica Moldova nu e SUA, unde oamenii legii și-ar permite să lucreze cinstit, fără a avea de-a face cu fenomenul corupției; unde avocații au un rol mai important decât cel pe care îl au aici în Moldova; unde au o libertate mai mare în acțiuni. Atâta timp cât profesioniștii noștri legali nu vor fi remunerați corespunzător, mă întristează să o spun, dar se va menține acest popular „cumătrism”, iar fenomenul corupției va dăinui.
Cum a fost interacțiunea cu familia-gazdă?
Ah, a fost minunat! Să întâlnești persoane atât de bune, care m-au făcut să mă simt ca și cum Paola (orașul din Kansas în care a avut loc internship-ul) ar fi o a doua casă, peste ocean, este ceva ce nu credeam că voi trăi. Grija și atenția oferită nu va fi uitată. Mă consider norocos că am avut ocazia să-i întâlnesc.
Dar experiența ta americană în general?
Extraordinară! Toate așteptările pe care le aveam au fost satisfăcute, n-am rămas dezamăgit de cele văzute și trăite acolo, chiar dimpotrivă. După ce am terminat internship-ul, chiar am decis să călătoresc un pic, dar deja pe cont propriu, să văd un pic mai mult din acea țară imensă. Am ajuns să văd și oceanul, unde am petrecut o bună perioadă de timp. Am vizitat și capitala – Washington D.C., un oraș absolut impresionant.
Cum e să te întorci la învățământul și modul de viață moldovenesc după America?
Moldova e acasă, fie viața aici cum n-ar fi. Oricum, îmi iubesc țara! Sigur că ești un pic dezamăgit și deziluzionat când te reîntorci, dar oricum te simți acasă. Însă e nevoie de reforme în sistemul de învățământ. Viitoarele generații trebuie educate corespunzător, să nu aibă de trecut prin ceea ce trecem noi în prezent. Universitățile noastre ar trebui să ne învețe cum să gândim, nu să ne conducem după formula prezentă, unde nu ne este permis să avem o opinie proprie, adesea fiind și pedepsiți pentru aceasta; unde ne este impus să memorăm informație inutilă doar de dragul examenelor; unde ai posibilitatea să-ți plătești calea spre absolvire. Condițiile în care învățăm e tot un punct dureros al nostru. Să îngheți în auditorii pe timp de iarnă e inacceptabil, nemaivorbind deja de multe alte chestii de care ducem lipsă.
Știu că vrei să devii președinte, de ce?
Îmi place să îmi păstrez opțiunile deschise. Încă nu știu ce îmi va plăcea să fac pe viitor, dar cred că trebuie să ai vise mărețe, ca și realizările să fie pe măsură. Aspirația mea de a deveni președinte survenise inițial ca o glumă ce am făcut-o în anul doi de facultate, în timpul unei întâlniri cu un alt judecător american, dar ar fi grozav să devin președinte într-o bună zi. Îmi iubesc țara și aș vrea să o văd cum prosperă, cum societatea ar deveni mai unită, mai educată; fiindcă aș vrea să fiu printre cei care au pus bazele schimbării înspre progres, democrație, prosperitate.
Cât este de importantă experiența peste hotare pentru devenirea ca profesionist?
Consider astfel de experiențe sunt de neprețuit pentru viitorii profesioniști. Ele îți oferă o perspectivă mai vastă a domeniului tău, te impune involuntar să analizezi comparativ ceea ce ai acasă și ceea ce întâlnești peste hotare. Astfel, încerci să schimbi ceva, să îmbunătățești situația din țara ta. Recomand tuturor să încerce, iar dacă ești student la drept și cunoști engleza, nu ezita să frecventezi cursurile susținute de The Leavitt Institute.