Întrucât războaiele și conflictele civile apar în ultimul timp cu o periodicitate foarte sporită, a fost efectuată o cercetare a tuturor țărilor din lume care nu sunt implicate acum în nici un conflict. Rezultatul nu este unul optimist – în numai 11 țări din lume e pace.
Odată cu creșterea în proporții a conflictului din Gaza, tensionarea situației în Irak și Siria, și răspândirea situației social-politice în Ucraina, uneori se creează impresia că toată lumea se află în stare de război, relevă Independent.co.uk.
Oricât de pesimist ar suna, dar din 162 de state vizate în cel mai recent studiu al Institutului pentru Economie și Pace, doar 11 nu sunt implicate într-un conflict armat sau social.
Mai mult, cu fiecare an începând cu 2007, lumea devine într-un mod progresiv din ce în ce mai puțin pașnică – mișcare globală nemaivăzută de pe timpurile celui de-al Doilea Război Mondial.
Marea Britanie, spre exemplu, pare a fi un stat relativ lipsit de conflicte interne, creînd impresia că în țară domnește pacea. Însă recentele implicări armate în Afganistan, precum și un grad înalt de prezență militară în țară, o plasează pe locul 47 din cele 162 vizate.
Dar mai sunt și alte state, care chiar dacă nu s-au implicat în vreun război extern, notează un grad exagerat de mortalitate abuzivă în interiorul țării. Acesta este cazul Coreei de Nord.
Singurele state potrivit studiului IEP, care au înregistrat o rată foarte scăzută de conflicte au fost Singurii care pentru a obține cel mai mic scor pentru toate formele de conflict au fost Elveția, Japonia, Qatar, Mauritius, Uruguay, Chile, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama și Brazilia.
Este clar că și aceste țări nu sunt scutite de unele izbucniri de conflicte interne, care conform IEP, dacă vor lua amploare, vor trage statele respective spre mijlocul listei.
În Brazilia și Costa Rica, de exemplu, nivelul de conflict intern este practic cel mai mic posibil, dar accesul liber la arme de calibru mic și riscul de demonstrații violente este ingrijorător de mare.
Elveția este renumită pentru poziția sa detașată atunci când vine vorba de implicarea în orice conflict extern, și are un risc foarte scăzut de probleme interne de orice natură, dar pierde un număr de puncte pe indicele general, din cauza ratei sale proporțional mare a exporturilor de arme la 100.000 de populație.
Global Peace Index (Indicele de Pace Global) măsoară gradul de pace în lume doar până la sfârșitul anului 2013, ceea ce înseamnă că starea de conflict internațional e încă mai gravă la moment, decât cum arată studiul. Dar luând în calcul protestele din timpul Campionatului Mondial, Brazilia s-ar putea afla pe lista țărilor pașnice până în anul 2015.
Comentând acest studiu, directorul IEP Camilla Schippa a avertizat că starea de pace se află într-o „înceată, dar constantă scădere” în ultimii ani.
„În ultimul an am văzut o creștere mare în activități teroriste în lume, o renaștere a conflictului din Gaza, și faptul că nu rezoluție a crizei din Siria și Irak, iar tulburările civile dinn Ucraina s-au transformat într-o revoltă armată”, adaugă Schippa.
„Continuarea neliniștii globale înseamnă că este puțin probabil să fie o inversare a acestei tendințe în timpul apropiat.”