În 2014 cursul euro în Moldova este foarte instabil, acesta și continuat creșterea pe care a avut-o și în 2013, însă observăm că în ultima perioadă prețul la euro scade, și am încercat să identificăm câteva evenimente echeie care ar fi putut influența acest fenomen.
Potrivit Băncii Naționale, un euro era vândut cu 17.96 lei, la 1 ianuarie 2014. La începutul lunii iulie euro putea fi vândut cu 19.28 lei.
Urmărind datele Băncii Naționale, am putut observa că prețul la euro a continuat să crească până la:
#1. Ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (2 iulie)
#2. Investirea lui Adrian Candu ca Ministrul al Economiei al Republicii Moldova (3 iulie)
Pentru a observa tendințele am luat ca reper cifra biblică de 40 zile, și le-am comparat cu până la demisia lui Lazăr și 40 zile după investirea lui Candu.
Astfel pentru prima perioadă 24 mai – 2 iulie: Cursul euro a crescut de la 18.91 lei până la 19.28 lei.
Pentru a doua perioada 4 iulie – 12 august: Cursul euro a scăzut de la 19.23 lei până la 18.39 lei.
În această perioadă s-au întâmplat mai multe lucruri care ar fi putut influența economia RM și desigur cursul euro, cum ar fi embargoul din partea Rusiei, și apropierea economică față de UE, însă cursul euro continuă să scadă.
Întrebarea noastră este, a fost oare cursul euro crescut artificial până la ratificare și apoi scăzut până la valoarea lui de piață, sau ratificarea Acordului de Asociere a avut un asemenea impact (incusiv liberalizarea regimului de vize).