Zeci de adolescenți și tineri din Republica Moldova au participat la activitățile de informare și promovare a modului de viață sănătos, în cadrul campaniei naționale „Să investim în sănătatea tinerilor”, desfășurată în perioada 11 iulie -12 august 2014.
Rezultatele campaniei au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă în aer liber organizată pe 12 august, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.
Doru Curoșu, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a făcut un apel către toți factorii de decizie și organizațiile internaționale să investească mai mult în tineri, în special în sănătatea acestora. „Facem un apel și către tineri să fie mai activi și să se implice în viața comunității din care fac parte, deoarece prezentul și viitorul ne aparține”, a spus el.
Ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu a declarat că marcarea Zilei Internaționale Tineritului în Republica Moldova accentuează rolul și importanța tinerilor în societatea noastră.”Ministerul Tineretului și Sportului a sisținut și va continua să susțină acțiunile având drept scop investiția în potențialul tinerilor.”
„Tinerii au nevoie de informații sigure pentru a putea lua decizii conștiente și informate privind sănătatea lor. Ne bucurăm că prin această campanie au fost promovate serviciile Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din toată țara. Sperăm că în felul acesta cât mai mulți adolescenți și tineri vor apela la aceste servicii calitative şi prietenoase pentru a avea un viitor sigur și sănătos”, a declarat Nicolae Jelamschi, Secretat de Stat, Ministerul Sănătății.
Nune Mangasaryan, Rezident Coordonator ad-interim ONU în Moldova, a menționat că dreptul la sănătate trebuie asigurat în fiecare zi. „Tinerii reprezintă viitorul țării. Avem nevoie de servicii accesibile și prietenoase în special în mediul rural, pentru a ajunge la cei mai vulnerabili. Tinerii au un rol crucial în acest proces și îi îndemn să promoveze modul de viață sănătos în fiecare zi”.
Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a reunit mai multe inițiative sprijinite de Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, cum ar fi activități informative ale educatorilor de la egal la egal Y-PEER în taberele de vară de la Nisporeni, Orhei, Ialoveni; un flash-mob organizat de Centrul Media pentru Tineri cu genericul „Tricoul sănătos”, vizite la Centrele de sănătate prietenoase tinerilor, discuții cu voluntarii pentru a identifica mesaje creative de promovare a serviciilor de sănătate în localități.
O atenție deosebită a fost acordată tinerilor cu nevoi speciale. Tinerii cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de consultații medicale gratuite din partea medicilor din Moldova şi Norvegia. De asemenea, 16 tineri cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au organizat o expoziție de fotografii cu genericul „Rampe de acces peste Nistru” în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.