La data de 5 august 2014, în incinta unui clubu de fitness din Chișinău, a fost organizat un eveniment unic pentru istoria Mișcării Olimpice a Republicii Moldova, dedicat Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing 2014.
Evenimentul a fost un frumos prilej de a aduna împreună sportivi, antrenori, membri și parteneri ai Comitetului, oficiali de stat și reprezentanți mass-media pentru a promova și susține tinerii sportivi ce vor participa la cea de-a 2 ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret, care încep în 11 zile la Nanjing, China.
La eveniment, au venit să-i susțină pe cei 11 curajoși câțiva invitați de onoare: Nicolae Juravschi – Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv și Dragoș Hîncu – Viceministru al Republicii Moldova.
Rămân zile numărate până la deschiderea ediției a II-a a Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing (16 – 28 august). La aceste jocuri, Republica Moldova va participa cu 11 sportivi, 6 antrenori, un Tânăr Ambsador și un Șef de Delegație. Cei 11 sportivi, care ne vor reprezenta țara au primit câte o diplomă a Tânărului Olimpic din partea lui Nicolae Juravschi.
La prima vedere, par a fi simpli tineri ai lumii contemporane. Totuși, dacă ajungem să-i cunoaștem mai bine, putem simți ambiția și curajul care le-au adus titlul de Tânăr Olimpic. Acești tineri sunt exemplul viu al expresii ”Succesul înseamnă 1 % talent și 99% muncă”.
Delegația Olimpică a Republicii Moldova va fi formată din:
1. Serghei Tarnovschi – medaliat la mondiale și campion european la canoe, antrenori Alexandr Chirpicenco și Vadim Salcuțan
2. Nicoleta Dulgheru –prima gimnastă care va reprezenta Republica Moldova la o ediție a Jocurilor Olimpice, antrenor Maia Nicolaev
3. Dmitri Ceacusta – vicecampion european la lupte libere printre cadeți, antrenor Vladimir Gotișan
4. Tatiana Doncila – lupte feminine, medaliată cu bronz la Campionatul European, discipola lui Petru Marta
5. Dorin Cojocari– lupte greco-romane, antrenor Codrea Nicolae
6. Ștefan Mura – recordman al Republicii Moldova printre juniori la aruncarea discului, elev al participantului la Jocurile Olimpice – Vladimir Hranovschi
7. Polina Ciui – aruncarea ciocanului, antrenor Soslan Marghiev
Atât Polina, cât și Ștefan sunt participanți ai Festivalul Olimpic al Tineretului European.
8. Alexei Sancov
9. Tatiana Perstniova – recordmen-i printre juniori și seniori la înot în Republica Moldova, antrenor Carabețchi Evghenii
10. Mihaela Băț – campioană balcanică la înot, se antrenează în
11. Ion Aric – cel mai recent membru al echipei olimpice, participant la tir, discipolul Svetlanei Mocriev.
Sportivii vor fi însoțiți la Nanjing de antrenorii lor, aceștia fiind:
Maia Nicolaeva (antrenoare emerită la gimnastică)
Vadim Salcuțan (antrenor kaiak-canoe)
Carabetchi Evghenii (antrenor la înot)
Hranovschi Vadim (antrenor atletism)
Gotișan Vladimir (antrenor lupte)
Boguș Boris (pedagog-psiholog). Astfel, pentru prima dată Echipa Olimpică va fi însoțită de un psiholog.
În calitate de Tânăr Ambasador al Republicii Moldova la aceste jocuri va fi Ana Maria Stratu. Iar Echipa Olimpică a Republicii Moldova va fi condusă de Cristina VASILIANOV – Șef de Misiune, atât la această ediție cât și la Primele Jocuri Olimpice de Tineret din Singapore 2010.
Jocurile Olimpice pentru tineret implică competiție, învățare și sărbătoare. O caracteristică distinctă a JOT este Programul cultural-educativ (CEP), conceput ca o experiență unică pentru a inspira tinerii participanți să devină parte a Mișcării Olimpice, să îmbrățișeze valorile olimpice și să ducă mai departe spiritul olimpic. O gamă bogată și variată de activități vor permite sportivilor de a însuși abilități de viață, să crească în carierele lor sportive și să urmeze un stil de viață sănătos. Pe lângă aceasta, participanții vor putea descoperi tradițiile și valorile țării gazdă. La rândul său, sportivii vor avea posibilitatea să reprezinte tradițiile țării sale. Cu intenția de a promova cea mai frumoasă Moldovă, în exclusivitate pentru Echipa Olimpică, au fost create iile pentru fete și cămășile brodate pentru băieți. Unul din semnele de bază care sunt reprezentate pe portul național sunt coarnele berbecului, care simbolizează forța, evoluția, puterea. În ce privește echipamentul sportiv, acesta va alterna culorile de alb, albastru închis și sur.