Mii de femei au protestat săptămâna aceasta, pe Twitter, publicând selfie-uri cu ele râzând, în semn de sfidare față de vice-premierul Bülent Arınç, care a declarat într-un discurs că femeile nu trebuie să râdă în public.
„Castitatea e foarte importantă. Nu e doar un cuvânt, e un ornament (pentru femei)”, a spus oficialul în fața unei mulțimi care sărbătorea încheierea Ramadanului în orașul Bursa. Discursul său avea ca temă „corupția morală” din Turcia. „O femeie trebuie să fie castă. Trebuie să știe diferența dintre public și privat. Nu trebuie să râdă în public.”
Drept răspuns, mii de femei au postat pe Twitter fotografii în care râdeau cu gurile până la urechi, sub hashtagurile #direnkahkaha (rezistaţi râsului) şi #direnkadin (rezistaţi femeii). Bărbaţii şi-au exprimat la rândul lor solidaritatea pe reţeaua socială.
„Bărbaţii unei ţări în care femeilor nu li se permite să râdă sunt laşi”, a scris unul din ei.
Ekmeleddin Ihsanoglu, principalul contracandidat al actualului premier turc Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale de duminica viitoare, li s-a alăturat şi a postat şi el un mesaj: „Ţara noastră are nevoie, mai mult decât orice altceva, de femei care să zâmbească şi de râsul tuturor.” Alte figuri ale opoziţiei au spus că remarcile vice-premierului scot în evidenţă precaritatea drepturilor femeilor din Turcia. „L-am fi lăsat pe Arinç în fanteziile lui şi nici măcar nu am fi râs pe tema asta, dar în condiţiile în care se comit atâtea crime, el face (din femeie) o ţintă, punând accentul pe nevoia castităţii”, a scris pe Twitter Mela Onur, o parlamentară din principala formaţiune politică din opoziţie, Partidul Republican al Poporului, care îi îndeamnă pe oameni să partipe, săptămâna viitoare, la o demonstraţie în masă împotriva violenţei adresate femeilor.
Potrivit unui raport din 2009, peste 40% din populaţia feminină a Turciei a suferit de pe urma violenţei domestice. Peste 120 de femei au fost omorâte doar de la începutul acestui an, majoritatea de către parteneri de viaţă sau membri ai familiei.
„Cuvintele lui (Arinç) ilustrează perfect atitudinea lui şi a partidului AK (aflat la conducere) faţă de femei”, spune Mehtap Dogan, care face parte din Colectivul Feminist Socialist, una dintre femeile care a postat pe reţeaua socială fotografii cu ea râzând. „În viziunea lor, femeile nu ar trebui să aibă niciun drept, ne tratează ca şi cum am fi o specie diferită.” Declaraţiile vice-premierului, mai spune Dogan, nu reprezintă un incident izolat de misoginie în trecutul recent al Turciei.