Vernisajul expoziției „Intransingență” a avut loc în cea ultimă zi a lunii lui cuptor, 31 iulie, în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși.”
Expoziția personală a artistului Mihail Brunea: pictură/grafică/obiect a fost organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și a găzduit circa 140 de lucrări.
Artist plastic, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, ne-a făcut o caracterizare a expoziției și a creației lui Mihail Brunea: „Mihail Brunea este un artist unic, căci printre operele sale expuse aici nu se vor putea observa peisaje sau natură statică, fiind mai mult cunoscut peste hotarele țării decât în Republica Moldova, participând la câteva expoziții și în SUA.
Mihail Brunea a început cariera sa artistică prin ilustrații de carte, ilustrând mai bine de 100 de exemplare. Probabil grafica de carte era prea puțin pentru dumnealui și a ales arta, o grafică în culoare și volum, pentru a-și manifesta pe larg abilitățile. Și-a creat un stil propriu, utilizând și tehnici care țin de pictura murală, aceste panouri fiind pictate într-o tehnică complicată, specifică autorului.
Artistul nu utilizează culoare de ulei, înlocuind-o cu acrilice și altele ce nu trebuiesc aplicate doar pe pânză, care este ignorată, deoarece aceasta se referă la o fațetă mai clasică a picturii. Reieșind din faptul că a ilustrat în trecut multe cărți, și-a creat propriul concept în artă, venind din literatura artistică. Aici pot fi văzute personajele marilor scriitori ai lumii, cum ar fi Mihail Bulgacov, Leonid Andreev sau Franz Kafka. De asemenea, are lucrări inspirate din mitologia antică. Este un artist al căror opere nu pot rămâne neobservate, fiind memorabil și inconfundabil.”
Artistul plastic Mihail Brunea, autorul operelor expuse, ne-a vorbit: „Totul se pornește de la pista pe care mi-am ales-o cândva, circa 40 de ani în urmă, când am fost ilustrator de carte. Timp de 20 de ani am lucrat asupra editurilor Cartea Moldovenească, Știința etc. Și după prăbușirea regimului sovietic editorial, am bătut calea spre domeniul meu de activitate actual. Treptat, pas cu pas, am obținut rezultatele pe care le am. Inspirația nu o caut, ci muncesc. Apar idei pe care le înfăptuiesc. Dacă să ofer un sfat tinerilor care numai încep să pășească pe acest tărâm al artei, aș spune că fiecare artist trebuie să fie, în primul rând autodidact, un om cult, dincolo de superficialitate, să se afunde mai în adâncuri, pe dedesubt, să cunoască literatura universală, ceea ce se rezumă la aceea ca să fie o persoană multilateral dezvoltată.”
Am întrebat și vizitatorii expoziției despre impresiile pe care și le-au creat în urma vizionării expoziției.
Jabinschi Valentina ne-a relatat: „Ceea ce văd aici este foarte interesant și deosebit. Tot analizând lucrare cu lucrare, descoperi ceva nou. Am observat că tablourile sale abordează subiecte din fizică, astronomie, literatură. Ulterior am aflat că dumnealui cunoaște domeniul fizicii. Foarte multe lucrări care au fost pictate câțiva ani în urmă au un aspect foarte modern. E o expoziție unde este ce de văzut și ar fi bine câți mai mulți tineri să vină să o viziteze.”
„Am observat ca sunt multe ilustrații de cărți, care diferă mult de cele pe care noi ne-am obișnuit să le vedem și duc o idee mai profundă. Lucrările expuse aici vin să transmită diverse mesaje, spre exemplu: politic, despre mentalitatea oamenilor, altele sunt tratate cu umor”, s-a exprimat vizitatorul expoziției, Davidescu Radu.
O altă vizitatoare, Borovic Eleonora, ne-a spus: „M-a impresionat pe lângă tehnica de realizare și mesajele transmise prin intermediul acestor lucrări. Am observat că diferă stilul de anul în care au fost pictate. Spre exemplu, în anul 2012 a abordat un anumit mesaj, pe care l-a transmis printr-o anumită tehnică. Dar, în 1997, anul în care a lucrat la aceste măști, a accentuat asupra mentalității omului. Presupun că datorită acestui fapt, dânsul a devenit populat și apreciat.”
Vă prezentăm și câteva momente surprinse la expoziție, pentru a transmite atmosfera ce domina și pentru a descoperi frumoasele lucrări ale artistului plastic Mihail Brunea: