Inteligența artificială, coduri și cifre, startup-uri de succes și controlul asupra armelor nucleare sunt doar câteva dintre subiectele peliculelor recomandate de câțiva specialiști în IT. Urmăriți mai jos lista completă și motivele de ce anume aceste filme vă pot schimba viziunea asupra lumii tehnologiilor informaționale.
Ștefan Nistor, co-fondatorul companiei Bisonly:
Orice listă de filme pentru geeks are nevoie de un film despre un geniu în matematică. „A Beautiful Mind” sau „Good Will Hunting” sunt filmele care, de obicei, îți vin în minte în prima instanță. Și totuși „Pi” este filmul pe care trebuie să-l privești, dacă ești cu adevărat în căutarea unei provocări. „Pi” cere răbdare, atenție și o minte deschisă – trei calități ale specialiștilor în IT, de altfel.
Filmul „Middle Men” nu se evidențiază prin regie, performanța actorilor sau profunzimea scenariului. Totuși este unicul film, în care știu că se povestește despre industria ce a adus unele caracteristici, fără de care nu ne-am fi putut imagina internetul de astăzi. În film se povestește despre ascensiunea pornografiei online – partea ce mai profitabilă a world wide web-ului, dar despre care se vorbește cel mai puțin.
„August” este, probabil, unul din cele mai puțin cunoscute filme despre antreprenoriat în business-ul IT. „August” descrie soarta unei companii media în perioada în care Criza Dot-Com își alegea ultimile victime – August 2001. Nu e nici pe departe cel mai profund film pe care l-ați văzut, dar reușește să aducă în evidență o problemă pe care mulți antreprenori IT o întâmpină: problema ego-ului.
Urmează „Office Space” – o comedie care descrie viața de oficiu într-o companie de IT și aventura personajului principal, care decide să plece din ea. Metoda inedită prin care sunt redate acțiunile din film a fost motivul pentru care „Office Space” a devenit una din comediile-cult. „Office Space” este filmul care te încurajează, cu mult umor, să faci schimbarea cea radicală din viață, pentru care nu-ți ajunge tărie.
Adriana Moșnoi, manager de proiecte, compania Propeople:
Mie mi-a plăcut serialul „Silicon Valley”. Pare a fi ciudat, însă conține chestii cât de cât reale din lumea startup-urilor: idei, procesul de creare a fondurilor de risc.
„The Internship” – o comedie despre băieții care făceau stagierea la Google. De fapt, ar fi minunat ulterior să mergi în campusul Google și să vezi anumite lucruri personal, sau să mergi cu bicicletele de acolo.
Filmul „The social Network” a fost destul de interesant la timpul lui, de altfel ca și filmul „Jobs” , în care joacă Ashton Kutcher – îți oferă alte puncte de vedere subtile, și deși a fost regizat și subiectiv pe alocuri, oricum e destul de bun.
La moment, mi-aș dori să privesc „We Steal Secrets” – un film, care de fapt e despre războiul informațional din care facem parte.
Dan Croitoru, programator, compania Torshere:
În primul rând, aș dori să menționez pelicula „Indie Game: The Movie”, un documentar care m-a inspirat enorm. Abordează tema programatorilor de jocuri Indie, care pornesc într-o aventură, începând practic de la conceperea ideii, până la prezentarea produsului său întregii lumi.
A doua peliculă care o recomand se numește „Pi” de Daren Aranofsky. Un thriller sumbru și fantasmagoric. Povestește istoria unui matematician, care caută să înțeleagă natura prin cifre și formule. Aventura lui începe în momentul în care încearcă să prezică evoluția pieței de stoc.
Pe lânga aceste filme, aș mai recomanda serialele televizate „The Scene”, „Sillicon Valley”, „The IT Crowd”.
Sergiu (Nikro) Nagailîc, președintele Asociației Drupal Moldova și directorul companiei Bisonly:
„The Social Network” este un film care oferă motivare consistentă pentru startup-uri: descrie situația în California, despre VCs și investiții. „Jobs” este, de asemenea, un film potrivit, însă nu pot spune dacă e foarte emoționant sau tulburător.
Filmul „Indie Game” demonstrează calitățile necesare pentru a fi programator iscusit.
Dacă doriți să aflați mai multe despre startup-uri, priviți documentarul „The Startup Kids” – reflectă spiritul antreprenorial al tinerilor. Iar dacă doriți ceva mai creativ, priviți prima parte a trilogiei „Iron Man” – și atrageți atenția mai ales la secvența procesului de „construire” a viitorului supererou.”
Vladimir Melnic, programator, compania SmartData:
Unul din primele filme care m-au impresionat și, într-o oarecare măsură, m-au făcut să aleg o specialitate în IT, a fost „Hackers” (1995 – regizat de Iain Softley). Ideile de calculator, access la informație, hacking, cracking, ș.a. în adolescența mea erau destul de atractive. Mai ales că rolul feminin pricipal era jucat de Angelina Jolie.
Alt film care, personal, m-a impresionat a fost „Pi” (1998). Acest film m-a făcut sa cred că în spatele codului și cifrelor poate să mai existe ceva, decât doar aceste simboluri numerice.
Aceleași le pot spune și despre seria de filme „Matrix” (1999, 2003 – regizat de Andy Wachowski). Deși le-am vizionat cu mult timp în urmă, impactul este simțit și în ziua de azi.
Ion Ciobanu, Q/A , compania Allied Testings:
Recomand filmul „Matrix”. A porni o aplicație, care te duce cu totul într-o lume creată de tine, e ceva interesant, nu? Și, de asemenea, să ai ocazia să o modelezi după propriul plac e ceva captivant. Pe lângă toate acestea, filmul ne deschide ochii și la latura negativă a inteligenței artificiale, care poate avansa la un nivel extrem și care se poate întoarce împotriva omenirii.
De asemenea, recomand „War Games”, unul din primele filme cu tematică IT vizionat de mine. Eroul principal e un elev care a găsit un „back door” la un mainframe secret, în urma căruia el a preluat controlul asupra armamentului nuclear al Statelor Unite, crezând că totul este doar o joacă.