În spatele luminilor strălucitoare de pe scenă şi a sutelor de metri de tafta şi mătase găseşti scandaluri, bârfe răutăcioase, greşeli majore de vestimentaţie şi chiar sinucideri celebre. Lumea modei n-a fost vreodată ferită de toate aceste scandaluri.
Anii 1970: sex, droguri şi erori vestimentare
# În 1971, după opt ani în poziţia de redactor şef, Diana Vreeland e înlocuită la cârma revistei Vogue de către asistenta ei, Grace Mirabella.
# În 1972, Yves Saint Laurent şochează lumea modei pozând nud pentru primul său parfum pentru bărbaţi. Iar în acelaşi an, fashion icon Nan Kemper a stârnit un scandal într-un restaurant din New York când i s-a interzis accesul pe motiv că… purta pantaloni! Răspunsul ei? Şi-a scos pantalonii şi a cinat doar în haina de smoking Yves Saint Laurent.
# Tot anii 70 sunt cei care vor aduce moda americană în atenţia tuturor: designerii Roy Halston, Bill Blass, Stephen Burrows, Oscar de la Renta şi Anne Klein îşi unesc forţele pentru a prezenta la Versailles un show superb în 1973, punând oarecum în încurcătură protipendada modei franţuzeşti a acelor ani.
# În 1977, ziarele au raportat (greşit) moartea lui Yves Saint Laurent. După ce a stat o vreme la o clinică de dezintoxicare, designerul a revenit în lumina reflectoarelor şi a lansat Opium, o nouă esenţă surprinzătoare şi a ales-o ca imagine pe Jerry Hall, şi sloganul „Opium, pentru cei care sunt dependenţi de Yves Saint Laurent”.
Anii 1980: reclame scandaloase şi concedieri neaşteptate
# Dacă vă închipuiaţi că reclama pentru jeanşii Calvin Klein făcută de Kate Moss în 1992 a fost prima scandaloasă din istoria denimului… aflaţi că vă înşelaţi amarnic. În 1980, adolescenta de 15 ani Brooke Shields apărea într-o reclamă pentru Calvin Klein Jeans, iar sloganul care o însoţea era „Nimic nu poate sta între mine şi jeanşii mei CK”.
# În 1986, modelul Maria Hanson a fost lovită de proprietarul casei în care locuia (faţa i-a fost distrusă). Şi, în acelaşi an, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos şi soţia lui Imelda au fugit în Hawaii, lăsând în urmă 15 paltoane din blană, 508 rochii, 1.060 de perechi de pantofi şi 888 de genţi.
# Anii 80 au adus în lumea modei şi concedieri rapide: Grace Mirabella a aflat de la ştiri că a fost înlocuită din poziţia de redactor şef de către Anna Wintour.
Iar Nancy Regan a avut probleme cu fiscul pentru că „împrumuta” rochii de la Oscar de la Renta.
Anii 1990: lupte între fete şi crime
# În deceniul care le-a transformat pe manechine în supermodele, Linda Evanghelista a surprins pe toată lumea atunci când a declarat că ea nu se dă jos din pat pentru mai puţin de 10.000 de dolari pe zi.
# În 1991, mondena acelor ani, Dewi Sukarno, a fost trimisă la închisoare după ce a aruncat cu un pahar de vin pe rivala ei, Minnie Osmena, la un party, în faţa oaspeţilor (printre care şi Elle Mcpherson). Apărarea lui Dewi: „Paharele se mai sparg la petreceri”.
În acelaşi ani, muzica puternică de la showul lui Michael Kors a făcut ca tavanul sălii în care avea loc prezentarea să cadă.
# În Anglia, provocatoarea creatoare de modă Vivienne Westwood a apărut fără lenjerie intimă (şi a arătat-o fără jenă) atunci când s-a dus să primească ordinul Imperiului Britanic (OBE) oferit de regina Elizabeth în 1992.
# Şi acesta a fost doar începutul şocului: în 1996, designerul Ossie Clark a fost înjunghiat de către un fost iubit. În 1997, Gianni Versace a fost împuşcat în casa sa din Miami, sora sa Donatella preluând frâiele afacerii, iar în 1998 Patrizia Gucci a fost condamnată pentru uciderea fostului său soţ, Maurizio Gucci, în 1995, după ce acesta a vândut compania Gucci pentru 100 de milioane de dolari.
Anii 2000-2005: dispute şi scandaluri sexuale
# După ce Prada a cumpărat 75% din acţiunile companiei Jill Sander, Jill a demisionat în 2000 datorită unor „diferenţe creative”. Iat Patrizio Bertelli, directorul executiv al grupului Prada a reacţionat instant, spunând că un brand precum Jill Sander nu are nevoie de designerul cu acelaşi nume la cârmă pentru a funcţiona. Jill a revenit la cârma casei de atunci încă de două ori, în 2003 şi 2012, dar de fiecare dată doar pentru câte un an.
# Tot în 2000: Randolph Duke devine celebru pentru două lucruri cu totul diferite. Primul: o îmbracă pe Hillary Swank pentru seara Oscarurilor (aceasta câştigă statueta) şi al doilea: este acuzat de hărţuire sexuală de către asistenta sa personală Maureen Walsh. În 2001: Winona Ryder este arestată sub acuzaţia de furt (ea încercase să fure mai multe piese din Saks Fifth Avenue). Ca să vedem că lumea modei e iertătoare, un an mai târziu, Winona apare pe coperta revistei W cu un tricou pe care scria „free Winona”.
# În 2005, Supermodelul Kate Moss este fotografiată prizând cocaină, iar lui Oprah Winfrey i s-a interzis accesul în magazinul Hermès din Paris (să fie din cauză că a venit după ora închiderii sau să fie de vină costumul de trening pe care îl purta?).
Tot în 2005, Anna Wintour încasează în plină… haină din blană o plăcintă din partea activiştilor PETA care protestau în timpul Săptămânii Modei de la Paris.
Anii 2006-2010: condamnări la închisoare şi suiciduri
# În 2007, supermodelul Naomi Campbell aruncă cu telefonul mobil în capul menajerei sale. E condamnată la muncă în folosul comunităţii şi curăţă străzile din New York, îmbrăcată într-o rochie couture Dolce&Gabbana şi purtând tocuri. Naomi nu s-a potolit, iar în 2008 i se interzice zborul pe British Airways, după ce scuipă un membru ale echipajului.
# Alicia Drake publică în aceşti ani cartea „The Beautiful Fall – Fashion, Genius and Glorious Excess în 1970s Paris”, une xpozeu savuros despre rivalităţile dintre Yves Saint Laurent şi Karl Lagerfeld.
# În 2007, Marc Jacobs stârneşte nemulţumiri când showul începe cu două ore mai târziu decât este programat, „L-aş ucide cu mâinile mele”, spunea criticul de modă Suzy Menkes.
# În 2009, actorul Kiefer Sutherland are o altercaţie cu designerul Jack McCollough de la Proenza Schouler: la petrecerea de după Met Ball ambii îşi doreau atenţia lui Brooke Shields. Iar în acelaşi an casa de modă Ungaro ia decizia inexplicabilă să o aducă pe Lindsay Lohan pe post de consultant creativ (din fericire, experimentul s-a finalizat cu o singură colecţie).
Din păcate, această perioadă este marcată de dipariţia a două nume mari din industria modei. În 2007, la 48 de ani, Isabella Blow se sinucide (e bolnavă de cancer ovarian), iar adoratorul ei, Alexander McQueen, la 40 de ani, se sinucide în Londra.
Anii 2011-2014: rasism şi rivalitate
# „I love Hitler” a fost declaraţia şocantă a lui John Galliano în 2011, afirmaţie care i-a adus demiterea de la cârma Christian Dior. Reapariţia (şi reabilitarea lui în lumea modei) a fost făcută în Vogue-ul britanic, ca guest editor, iar brandul lui a reapărut în prezentări în 2014.
# Moştenitoarea imperiului L’Oreal, Liliane Bettencourt se ceartă, modelul Cara Delevingne este surprinsă cărând o geantă cu… o pudră albă, italienii Stefano Gabbana şi Domenico Dolce sunt găsiţi vinovaţi de fraudă fiscal, iar Roberto Cavalli îl acuză pe Michael Kors că îi copiază creaţiile.
# Anul acesta, Giorgio Armani o acuză pe Anna Wintour „neprofesionistă”, pentru că nu a apărut la showul lui de la săptămâna modei, în timp ce redactorul şef a trebuit să răspundă discuţiilor iscate pe marginea copertei cu Kim Kardashian şi Kanye West.
# Tot în 2014, designerul L’Wren Scott şi iubita lui Mick Jagger se sinucide în apartamentul ei din New York, relatează glamourmagazine.ro.