Aproape 150 de legi adoptate de Parlament în sesiunea de primăvară

IMG_0834
Foto: Aproape 150 de legi adoptate de Parlament în sesiunea de primăvară

Deputaţii au adoptat în sesiunea plenară de primăvară-vară a legislativului 149 de proiecte de legi şi 33 de hotărâri.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a apreciat sesiunea care se încheie la 31 iulie ca fiind productivă. În sesiunea curentă s-au adoptat mai multe legi, comparativ cu cea de toamnă-iarnă, când au fost adoptate 82 de legi şi 41 de hotărâri, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, Igor Corman a spus că, în această perioadă, evenimente majore au fost obţinerea regimului liberalizat de vize la 28 aprilie, dar şi semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE la 27 iunie şi ratificare acestuia de către legislativul de la Chişinău la 2 iulie. Oficialul a spus că acum guvernarea îşi asumă un alt angajament – de a asigura implementarea Acordului.

Igor Corman a menţionat că în această sesiune a legislativului au fost votate şi 2 declaraţii, una cu referire la situaţia din Ucraina, iar alta referitor la consecinţele Zonei de comerţ liber dintre Moldova şi UE asupra regiunii transnistrene. Oficialul a spus că Parlamentul a adoptat mai multe acte legislative îndreptate să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului şi nu s-a urmărit deloc crearea unor blocaje Tiraspolului.

Cât ţine de situaţia din UTA Găgăuzia, Igor Corman a menţionat că s-a votat în prima lectură un proiect de lege care urmează să îmbunătăţească legislaţia şi să ducă la funcţionarea normală a Legii privind statutul special al Găgăuziei.

Oficialul a remarcat că în această perioadă au fost adoptate peste 20 de legi de relevanţă europeană. De asemenea, în prima lectură au fost adoptate proiecte de legi care ţin de finanţarea partidelor, de transparenţa acţioneratului mass-media, dar şi reprezentarea femeilor în viaţa publică. Politicianul a subliniat că în următoarea sesiune, care va fi scurtă, deoarece la 1 octombrie va începe campania electorală, trebuie totuşi să se reuşească adoptarea în lectură finală a tuturor proiectelor.

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului se încheie la 31 iulie, iar deputaţii vor reveni la muncă în organele legislativului la 5 septembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente