UE va dubla contingentele de export pentru fructele moldoveneşti

mere_noi_md
Foto: PC: noi.md

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a anunţat că a fost găsită o soluţie pentru dublarea contingentelor de export al produselor moldoveneşti pe piaţa europeană care va putea fi aplicată chiar de la 1 august 2014.

Potrivit oficialului european, în mod excepţional, pentru acest an, UE a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comeţ Liber, Aprofunadat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru mere (de la 40 de mii de tone la 80 de mii), pentru prune (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone), pentru struguri (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone). Conform ultimelor evoluţii, DCFTA urma să fie aplicat de la 1 septembrie şi nu de la 1 octombrie cum era prevăzut iniţial, însă producătorii din Republica Moldova, care vor exporta în cadrul acestor contingente suplimentare, vor beneficia de aceste măsuri începând cu luna august. Chiar dacă decizia va fi formalizată de Comisia Europeană în luna septembrie, taxele vamale plătite de exportatorii moldoveni pe piaţa europeană după 1 august, vor fi rambursate.

Totodată, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va identifica surse financiare, din alocarea de fonduri europene pentru Republica Moldova în acest an, pe care le va direcţiona către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru a sprijini producătorii de fructe din Republica Moldova să stocheze aceste produse până vor fi comercializate.

„Sper ca şi aceste măsuri, pe care Comisia Europeană le ia în regim de urgenţă, să ajute economia Republicii Moldova, să sprijine producătorii din Moldova şi ca semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie de bun augur şi din punct de vedere foarte practic cu impact pozitiv direct asupra economiei Republicii Moldova”, a declarat Dacian Cioloş.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente