Tribunalul de la Haga le-a acordat acționarilor companiei petroliere din Rusia „Iukos” cel mai mare pachet de compensare până în prezent. Astfel, statul rus e obligat să achite 50 de miliarde dolari despăgubiri.
Oficialii ruși, la comanda lui Putin, au manipulat sistemul juridic în așa mod, încât au dus până la faliment cea mai mare companie petrolieră rusă la acel moment, și l-au închis pe președintele acesteia, Mihail Hodorkovski pentru fraude și evaziune fiscală, scrie BBC.
Ministrul rus de Externe a anunțat că va apela în judecată decizia tribunalului de la Haga. „Partea rusă va folosi toate mijloacele legale posibile pentru a-și apăra poziția”, a declarat Serghei Lavrov.
„Atacul contra Iukos a fost motivat politic”, a subliniat Tim Osborne, directorul acţionarului GMI, înconjurat de avocaţi, care au subliniat într-o conferinţă de presă că această decizie este fără precedent în istoria justiţiei comerciale internaţionale.
După aproape zece ani de la prăbuşirea Iukos (desființată definitiv în 2007, după declararea falimentului în 2006), care era la acea vreme numărul unu în domeniul petrolului în Rusia, Curtea de Arbitraj a dat un verdict „istoric şi unanim”,după „zece ani de luptă”, şi-a exprimat satisfacţia Emmannuel Gaillard, unul dintre avocaţii GMI şi altor doi reclamanţi.
GMI este holdingul lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh şi critic al Kremlinului, fostul proprietar al Iukos, încarcerat timp de zece ani şi graţiat pe 20 decembrie de către preşedintele rus Vladimir Putin.
Hodorkovski a declarat la începutul anului că nu mai este parte în procedurile judiciare intentante statului rus.
Valoarea despăgubirii stabilită de către Curtea de Arbitraj de la Haga este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până în prezent de către această instanţă.