Un sondaj realizat de ICM Research arată că cetățenii Germaniei, Franței și Marii Britanii pun la îndoială oportunitatea ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia să devină în perspectivă membre ale Uniunii Europene.
Sondajul a fost efectuat la comanda Agenției „Rossia segodnya”, portavocea autorităților de la Kremlin.
La întrebarea dacă susțin sau nu ca Georgia, Ucraina și Moldova să devină membre a UE, numai 1% din respondenți au afirmat pozitiv; 21% au spus – „mai degrabă susțin”, iar 71 la sută au declarat că nu susțin acceptarea celor trei țări în UE.
Rezultate mai optimiste la aceeași întrebare au fost obținute în Franța și Marea Britanie.
„Pentru” acceptarea celor trei state ex-sovietice în UE s-au pronunțat circa 38% dintre respondenți francezi și englezi. 47% dintre francezi și 45 la sută dintre englezi nu au susținut perspectivele integraționiste ale celor trei state. Numărul indecișilor privitor la probleme admiterea celor trei țări este de 6% în Germania; 15% – în Franța și 17% în Marea Britanie.
Sondajul a mai arătat că generația tânără din Franța, Germania și Marea Britanie acceptă într-o măsură mai mare integrarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei în UE.
Cercetarea sociologică a fost efectuată între 11 și 24 iulie în Franța, Germania și Marea Britanie pe un eșantion reprezentativ de 3007 persoane (1000 de englezi, 1006 germani, 1001 francezi).
Amintim în context că Republica Moldova, alături de Ucraina și Georgia, a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere la UE. Deși anterior s-a anunțat că începutul implementării Acordului era data de 1 octombrie, autoritățile de la Bruxelles au anunțat că procesul va fi urgentat din cauza presiunilor de ordin economic pe care le aplică Rusia asupra Moldovei. Anterior, premierul Iurie Leancă declara că Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE în 2015, astfel încât să obțină statut de membru în 2019.