Astăzi, 25 iulie, a fost dat startul celei de-a 4-a ediții a Social Innovation Camp – evenimentul dedicat celor care doresc să rezolve o problemă socială prin intermediul tehnologiilor inovative.
Cu acest prilej, am realizat o listă cu proiectele câștigătoare și ideile SICamp de la edițiile din anii precedenți, care ne-au plăcut cel mai mult.
Anul 2010
Este proiectul câștigător, care s-a remarcat inclusiv prin prezentare. Cel care are o mașină și se îndreaptă în punctul X, poate lua un pasager care se îndreaptă în aceeași direcție. Proiectul EasyRide.md a devenit comunitatea Facebook „Cineva are drum spre…(?)”.
Pasageri.md
O hartă interactivă, care ar arăta rutele transportului public în timp real, precum și orarele de circulație ale autobuzelor și troleibuzelor. Ana Gurău, o membră a echipei proiectului, a explicat că motivația creării acestui site e faptul că pentru Chișinău mobilitatea e o problemă, fiindcă după orele 23:00 nu mai circulă decât taxiurile și transportul particular. Platforma ar putea fi dezvoltată, pentru a oferi mai multe posibilități de mobilitate.
Citesc.md
Platformă pentru amatorii lecturii. Site-ul oferea posibilitate să iei cu împrumut cărți din bibliotecile personale ale oamenilor. Intenția era să pună în circulație cărțile valoroase, dar uitate pe rafturile oamenilor, care deja le-au citit.
Anul 2012
Aplicația câștigătoare. Parkanoid are menirea să lupte cu problema parcărilor ilegale, dar după cum au menționat creatorii, adevăratul scop al aplicației este cel educativ.
Un site care oferă date și informații despre locurile din Moldova, ce merită a fi vizitate.
Platformă unde oamenii cu interese comune sportive se pot întâlni, ca să le practice împreună.
Anul 2013
Această aplicație a luat locul I. Ea are menirea să ajute oamenii, care au nevoie de transfuzie de sânge, să găsească donatori.
Moldova Maps te ajută să alegi cel mai bun traseu, ca să ajungi din punctul A în punctul B, utilizând doar transportul public. De asemenea, îți va spune prețul și durata întregii călătorii. Aplicația poate fi descărcată pe Android Market.
Aplicația îți dă posibilitatea de „a oferi a doua viață” lucrurilor deja folosite și îți pune la dispoziție o platformă, unde poți găsi oameni cu care să faci schimb.
Un proiect ce te ajută să formezi echipa perfectă. Ei au luat un extra-premiu pe lângă primele trei locuri.