Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Președintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley, aflat în vizită în țara noastră.
Cei doi oficiali au discutat diverse aspecte ale cooperării bilaterale în cadrul Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO și despre impactul crizei ucrainene asupra securității și stabilității din regiune.
Premierul Iurie Leancă a trecut în revistă priorităţile în agenda de integrare europeană a Republicii Moldova şi reformele care sunt puse în aplicare pentru a avansa cursul european al ţării. În particular, șeful Executivului a menționat că țara noastră promovează cursul de modernizare pentru a le oferi cetățenilor o viață la standarde europene. „Noi nu avem nevoie doar de suport financiar, ci și de expertiză în realizarea reformelor în justiție, lupta cu corupția, modernizarea instituțiilor publice, dezvoltarea economiei şi comerţului, astfel încât să putem crea mai multe locuri de muncă”, a subliniat Iurie Leancă.
Referitor la dezvoltarea cooperării cu NATO, prim-ministrul a menţionat că Republica Moldova este o ţară neutră care urmăreşte obiectivul de a-şi promova interesele naţionale în colaborarea cu Alianţa în domenii de interes comun. În particular, ţara noastră este interesată în expertiza şi experienţa Alianţei Nord-Atlantice în reformarea sectorului de securitate şi apărare în conformitate cu cerinţele mediului actual de securitate, în sporirea controlului democratic asupra acestui sector.
Prim-ministrul a mulțumit Alianței Nord-Atlantice pentru realizarea Proiectului de evacuare şi distrugere a pesticidelor şi a altor substanţe nocive de pe teritoriul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere ale NATO, în beneficiul cetățenilor, pentru ca aceștia să aibă acces la apă curată și la un sol fără pesticide.
Hugh Bayley a salutat cursul de integrare europeană şi modernizare promovat de Republica Moldova şi reformele în diverse domenii întreprinse în acest sens. Oficialul a reiterat că Alianța sprijină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și eforturile depuse de Chișinău în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Hugh Bayley a subliniat că NATO respectă statutul de neutralitate a Republicii Moldova, precizând că Alianța are relații excelente cu mai multe state neutre și nu există contradicții între aceste parteneriate și neutralitate. Statele UE şi NATO sunt dispuse să sprijine în continuare eforturile de reformare ale autorităţilor moldoveneşti.
Din componența delegației, condusă de Hugh Bayley, fac parte vicepreședinții AP NATO, Daniel Bacquelaine și Karl Lamers, Secretarul general, David Hobbs, Președintele Comitetului pentru Știință și Tehnologie, Henrik Bliddal.
Țara noastră este membră asociată a Adunării Parlamentare NATO din luna noiembrie 1994.
Informații ample despre cooperarea Republicii Moldova cu NATO găsiți la acest link: http://www.mfa.gov.md/nato-md/-