Flying Mamaligas: Puține persoane percep scopul educațional al sportului

collage
Foto: Membrii Flying Mamaligas investesc timp și puteri enorme, pentru a obține performanțele dorite

Flying Mamaligas este prima și deocamdată unica echipă de Ultimate Frisbee din Republica Moldova. Formată în anul 2007, membrii săi continuă să ne uimească prin dorința lor de a insufla tuturor ideea că dezvoltarea unui spirit competitiv sănătos este extrem de importantă.

Ultimate Frisbee a devenit un sport practicat de zeci de mii de oameni și echipe la nivel internațional. Iată de ce membrii Flying Mamaligas investesc timp, nervi și răbdare în oricare persoană, care vine cu inima deschisă și cu o dorință enormă de a învăța acest sport provocator.

 

_MG_1481
Membrii echipei Flying Mamaligas împreună cu alți doritori de a mânui cu dibăcie tehnica de pasare a discului în Ultimate Frisbee

# Cine sunt oamenii care se „ascund” sub numele de Flying Mamaligas?

Suntem o echipă cu puțini membri și nu avem un statut juridic anumit, deși pe viitor plănuim să ne oficializăm. Însă suntem primele persoane din Republica Moldova care au reușit să legalizeze sportul sub denumirea de Ultimate Frisbee, un sport provocator și cu un simț al jocului foarte bine dezvoltat.

 

Membrii echipei în timpul unei runde de joc
Membrii echipei în timpul unei runde de joc
După o câteva runde, lumea pare mai mult sau mai puțin obosită
După o câteva runde, lumea pare mai mult sau mai puțin obosită

# De unde vine numele echipei voastre?

Acum 7 ani urma să plecăm la primul nostru campionat în Lvov, Ucraina. Împreună cu un prieten de-al nostru din Corpul Păcii am încercat să găsim un nume atrăgător, care ar prezenta autenticul moldovenesc. Era clar că primul element al numelui va fi flying, adică zburător. În urma unui brainstorm, am ajuns la concluzia că mămăliga se potrivește perfect din punct de vedere cultural și din cauza paralelei dintre forma acestei mâncări tradiționale și forma discului de Ultimate.

# Care ar fi scopul acestui tip de sport?

Conceptul de bază al jocului Ultimate constă în perceperea ideii de „spirit of the game”, adică noi, jucătorii, suntem singuri responsabili de mersul fiecărei runde pentru obținerea punctelor. Noi nu avem arbitri care ar dirija jocul. Maximum de ce am putea profita este un grup de observatori, care ne raportează ce greșeli au fost comise, iar în urma unei discuții comune decidem mersul jocului. În rest, noi suntem responsabili 100% de modul de a juca. Spre exemplu, dacă noi ne dăm seama că o anumită mișcare ar putea dăuna fizic unui alt jucător, atunci oprim runda, chiar ar aceasta ar face parte dintr-un Campionat Mondial. Iată de ce sunt nevoie de ani de practică pentru a studia minuțios atât regulile, cât și comportamentul și stilul de joc al echipelor participante.

 

_MG_1380

_MG_1386

_MG_1389

# Pare a fi Ultimate un joc traumant?

La nivel local, adică la antrenamente, majoritatea traumelor apar din cauza terenurilor prost amenajate sau câmpurilor de joc prost cosite. De obicei, încercăm să avem grijă de noi înșine, însă se întâmplă să ajungem cu vreun picior în gips sau clavicula deteriorată. În timpul competițiilor noi nu avem grijă de corpurile noastre și ne dăruim cu ardoare jocului Ultimate Frisbee.

 

_MG_1418

# Cum promovați activitățile echipei Flying Mamaligas?

Ne promovăm prin intermediul Facebook-ului, prin cunoscuți. Am apărut și la TV: deja avem vreo 15 – 16 reportaje cu noi. Ne ducem la evenimente unde am putea arunca și pasa discul. Am avut și o activitate mai specială pentru noi: cu vreo 5 – 6 ani în urmă, în parteneriat cu un voluntar de la Corpul Păcii, am comandat 1000 de discuri cu drapelul Moldovei și versurile „Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai”. Am dorit să le împărțim în întreaga țară. Prin urmare, circa 500 de discuri „călătoresc” împreună cu voluntarii Corpului Păcii, iar celelalte se află prin mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Dorim enorm să filmăm și o publicitate, însă avem nevoie de anumite resurse, căci filmările nu sunt într-atât de ieftine. Puțini doresc să învestească în sport, iar și mai puțini percep scopul educațional al acestuia. În Ultimate, pe lângă toate, dezvoltăm și viteza, panta de săritură, procesul de aruncare și pasare al discului, reacția.

# Care este feedback-ul ce-l primiți de la oamenii interesați de activitățile voastre?

Oamenii sunt interesați de discul în sine. Le place să-l arunce, deși trebuie să înțeleagă că este nevoie de ani de antrenamente pentru a mânui cu dibăcie tehnica pasării acestuia. Există persoane care vin și pleacă. Sunt și oameni care se conectează la conceptul nostru. Și, de obicei, chiar de ei sunt nevoiți să plece peste hotare, caută acolo alte grupuri cu asemenea interese, deseori găsind mult mai multe decât la noi.

 

Vlad Shuleansky, membru și unul din inițiatorii echipei Flying Mamaligas
Vlad Shuleansky, membru și unul din inițiatorii echipei Flying Mamaligas

# Pe cine sunteți gata să primiți în grupul vostru?

Dorim ca societatea să înțeleagă că facem totul pentru noi și nu urmărim un scop financiar. Antrenamentele sunt gratuite și le promovăm pe Facebook. Maximul de cheltuieli ar putea fi iarna, când avem nevoie de o sală pentru practică, deși câteva din primele ședințe atunci sunt gratis. Vara noi ne adunăm de cel puțin 3 ori pe săptămână în parc, facem exerciții și jucăm. Orice persoană, care are un spirit de echipă bine dezvoltat și are dorința de a învăța un sport minunat, este binevenită. Tot ce trebuie este să urmărească orarul activităților pe pagina noastră de Facebook.

# Ați spus că e nevoie de ani de antrenamente pentru a percepe totul

Nu cred că este foarte greu să joci cu discul. Prima dată este destul de dificil să-ți găsești locul în echipă. Însă după 3 – 4 antrenamente totul devine relativ clar.

# Care sunt planurile de viitor ale echipei voastre?

Până acum am participat la numeroase campionate de Ultimate, îndeosebi în Ucraina. La toamnă, planificăm să plecăm în Bulgaria. De asemenea, presupunem că Ultimate Frisbee în 6, maxim 10 ani, va deveni un sport olimpic și atunci mulți membri ai societății se vor interesa mai mult de acest sport și vor dori să investească în el. Într-adevăr ne-ar plăcea să participăm la un campionat de rang major. Și nu uităm de dorința noastră de a insufla oamenilor că acest sport se practică la nivel competitiv, deși puțin îi înțeleg sensul.

Dacă sunteți interesați în activități de Ultimate Frisbee, sunteți invitați la antrenamentele Flying Mamaligas, care au loc în Parcul Dendrariu de câteva ori pe săptămână. Pentru detalii, contactați direct pagina de Facebook a echipei.

 

_MG_1426

_MG_1430

_MG_1437

_MG_1440

_MG_1451

_MG_1462

_MG_1464

_MG_1397

_MG_1410

_MG_1452

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente