Maxim Lupașcu: Proiectul „Inima Moldovei” promovează cultura moldovenească peste hotare

Project-Chisinau-6
Foto:Maxim Lupașcu, membru al echipei „Inima Moldovei". PC: esc.md

Cultura moldovenească a început a călători prin lume datorită unui grup de tineri entuziasmați, care au pornit să ducă „Inima Moldovei” dincolo de hotarele țării.

Proiectul realizat în trei părți este prezentat publicului sub forma unor videoclipuri, în care Maxim Lupașcu și prietenii săi sunt protagoniștii unor aventuri.

#1. De unde a venit ideea proiectului „Inima Moldovei”? 

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi călătorind prin Moldova. PC: esc.md
Maxim Lupașcu și prietenii săi călătorind prin Moldova. PC: esc.md

Eu cu prietenii mei demult vroiam să facem o călătorie prin Moldova. Am început acest proiect cu scopul de a arăta țara noastră altfel, decât o văd toți. Am organizat un șir de activități interesante, ca racing-ul cu căruța, plimbarea cu tractorul etc.

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi călătorind prin Moldova. PC: esc.md
Maxim Lupașcu și prietenii săi călătorind prin Moldova. PC: esc.md

 

#2. De ce ați ales să mergeți dincolo de hotarele țării?

Împreună am decis să ducem „Inima Moldovei” în Europa, cu scopul de a arăta cultura moldovenească peste hotare și a de informa străinii ca există un asemenea oraș ce poartă denumirea de Chișinău. Noi i-am arătat cușma tradițională, fluierul și berea locală. În cea de a doua parte a proiectului am vizitat Italia pentru trei zile, orașul Veneția și Franța pentru două zile, Paris.

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală
Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală Maxim Lupașcu

 

#3. Cât de mult cunosc străinii despre Moldova?

Circa jumătate din cei cărora i-am vorbit cunoșteau câte ceva despre Moldova. Și o dată ce începeam să îi povestim, ei deveneau entuziasmați și chiar unii se apropiau pentru a afla despre ce este vorba. Foarte puțini italieni am întâlnit care să n-o fi auzit despre Moldova.

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală
Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală Maxim Lupașcu

 

#4. Care momente au fost cele mai memorabile în Italia?

Toată călătoria a fost plină de momente interesante, traseul pe care l-am avut a fost minunat. Am vizitat frumosul oraș Veneția, am fost la Munții Dolomiți, unde am urcat pe o stâncă, ceea ce a deviat de la program, dar în schimb am văzut o panoramă pitorească. Nu ne-am aștepat că poate fi atât de frumos. Lucrurile spontane aduc un moment de fericire și entuziasm. Cele câteva zile erau bine programate, însă am avut și o mulțime de spontanietăți.

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală
Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală Maxim Lupașcu

Am întâlnit foarte mulți moldoveni. Am mers cu gondola în Veneția și în pofida faptului că se spune că apa de acolo miroase neplăcut, nu am simțit nimic. După mine, călătoria cu gondola este supraapreciată. Este și costisitor, pentru că achiți 100 de euro/oră ca să închiriezi o gondolă, în care încap vreo șase persoane. E fain să vezi Veneția de pe apă, însă mergând pe străzi poți interacționa cu cei din jur.

 

Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală Maxim Lupașcu
Maxim Lupașcu și prietenii săi în Italia. PC: arhivă personală Maxim Lupașcu

O jumătate de zi am petrecut-o în piața San Marco din Veneția, unde ne-am fotografiat, am hrănit hulubii, am întrebat turiștii despre Moldova. La vreo 50 km de la Veneția este o plaja Jesolo. Eram singuri pe plajă și ne delectam cu peisajul mirific.

 

#5. Ce amprentă a lăsat Franța asupra ta?

Una frumoasă, pentru că știam despre ea, despre croissant-urile franceze și femeile de acolo. Am luat micul dejun, care m-a costat 12 euro și a fost destul de sățios și extrem de gustos. Când am încercat dimineața dejunul francez, am văzut că pentru 12 euro ei propun un dejun sățios și croissant-ul e chiar gustos. La fel, ne-am delectat cu un platou de fructe de mare, midii și scoici pariziene.

Francezii sunt oameni receptivi și frumoși, în comparație cu italienii sunt chiar mai deschiși și mai plăcuți. Paris e un oraș turistic și deservirea clienților mi-a plăcut mai mult în Franța decât în Italia.  Am mers cu barca pe râul Sena și am urcat pe Turnul Eiffel, însă rândul era prea mare și nu am mai ajuns până sus.

 

#6. Recent, a fost lansată a treia parte a proiectului. Ce ați vizitat de această dată?

De această dată am vizitat Germania, orașul München și Turcia, Istanbul. Întreaga călătorie a durat zece zile, iar în fiecare țară am staționat câte vreo două zile.

 

#7. Cu ce ați uimit germanii?

Ca de fiecare dată, am arătat localnicilor obiectele noastre tradiționale: fluierul, vesta și cușma tradițională. Ultima i-a plăcut mult nemților și unii chiar doreau să o păstreze. Majoritatea germanilor au auzit de Moldova, însă nu cunosc cultura noastră.

Ne-au servit cu bere bună și crenvurști delicioși. Într-o zi, am ajuns într-un cort, unde se cânta muzică tradițională germană. Acolo am dansat, am cântat și am mâncat pe săturate, cheltuind astfel circa 100 de euro.

 

#8. Prin ce s-a deosebit Turcia de celelalte destinații? 

Turcia e o combinație dintre Occident și Orient. Am vizitat anterior India, unde cultura este strict orientală, iar în Turcia poți vedea și una, și alta. Și asta o face interesantă.

Multe mâncăruri la ei se vând pe stradă: porumb prăjit, castane prăjite, sandviș cu pește proaspăt și kebab adevărat, care se deosebește cu mult de ceea ce se vinde la noi. De asemenea, am gustat ayran, băutura lor tradițională. 

Am avut și o situație interesantă. I-am propus unui bătrân să guste bere de-a noastră, însă el se împotrivea și noi nu ne înțelegeam. Mai târziu, am înțeles că religia interzice consumul de alcool în locuri publice. Majoritatea turcilor cunoșteau berea de la noi și știau mai multe despre Moldova, decât germanii. 

Turcii au și niște dulciuri extrem de gustoase. Am cumpărat o cutie plină cu tot felul de prăjituri, pe care am dat 60 de euro. Și tot așa, încercând să o deschidem, am scăpat-o jos. Am reacționat totuși rapid și ne-a reușit să le strângem, cel puțin ca să le filmăm.

 

#9. Încotro ați merge în cea de-a patra călătorie „Inima Moldovei”?

O eventuală continuare a proiectului este posibilă, deoarece a primit feedback pozitiv și oamenii l-au apreciat mult. Aș prefera să văd Olanda și Austria. Acolo aș duce „Inima Moldovei” mai departe.

 

Vă prezentăm și cele trei călătorii ale „Inimii Moldovei”:

#1. Partea întâi: Aventura prin Moldova

 

#2. Partea a doua: Aventuri în Italia și Franța

 

#3. Partea a treia: Aventuri în Germania și Turcia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente