Parcurile din Chişinău în prezent se află într-o stare destul de bună, fiind renovate odată cu trecerea timpului. Noi am ales să vă relatăm cum erau în trecut parcurile în care obişnuim cu toţii să ne relaxăm, inițiind cu o generalizare a lor.
Parcul „Valea Trandafirilor” este situat în sectorul Botanica, întins pe o suprafață de 145 de hectare, dintre care 9 sunt acoperite de apele celor trei lacuri. Este amplasat pe zona unde erau cultivați trandafiri, ceea ce a și dus la numirea acestuia în varianta recunoscută în prezent, inițial parcul purtând numele de „Parcul orășenesc de cultură şi odihnă Lenin”. Pe teritoriul acestuia în trecut chișinăuenii aveau posibilitatea să meargă la cinematograful „Iskra”, să mănânce câte o înghețată delicioasă la cafeneaua „Avion” și să bea o cafea turcească la restaurantul-navă „Neptun”.
Parcul „Valea Morilor” se află în sectorul Buiucani și ocupă 102 ha. Parcul are patru intrări, iar mijlocul compoziției o constituie lacul cu o suprafață de 34 ha. Prima denumire a sa a fost Parcul Central de Cultură şi Odihnă al „Comsomolului Leninist”. Pe lângă Teatrul de Vară și orășelul de distracții, pe teritoriul parcului mai erau și câteva terenuri de dans, unul dintre ele fiind numit „Zâmbet”, iar muzica de acolo se auzea până la Malina Mică.
Parcul „La izvor”
Parcul „La izvor” este situat pe strada Calea Ieșilor, pe aproximativ 150 ha. Fondat în 1972, este considerat unul dintre cele mai tinere parcuri din capitală. Inițail parcul a fost construit cu scopul de a monta monumente care să semnifice prietenia dintre cele 15 țări URSS. Aici a fost o insulă, plaje, poduri, „un orăşel de basm”, un restaurant, o cafenea, o stație de bărci și terenuri sportive.
Parcul „Dendrariu”
Parcul „Dendrariu” a fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Situat în sectorul Buiucani, la început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, în prezent a fost extins până la 83 de hectare. În perioada sa de dezvoltare de mai mult de 50 de ani, „Dendrariu” a devenit unul din cele mai principale centre din Moldova de introducere a plantelor lemnoase şi floricole din flora mondială.
Parcul „Scuarul Catedralei” (Parcul Victoriei)
Parcul „Scuarul Catedralei” este situat în sectorul Centru, construit o dată cu Catedrala, în anul 1830. O lungă perioadă de timp, parcul a fost îngrădit: la început – cu gard de lemn, apoi – cu o plasă de metal. În prezent, suprafaţa scuarului constituie 9 hectare. În timpurile lui Hruşciov în locul clopotniței a fost construit un havuz, iar în interiorul Catedralei a fost deschisă Sala de expoziţii a Ministerului Culturii al RSSM.
Grădina Publică „Ştefan cel Mare” (Parcul Pușkin)
Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, ce poartă denumirea și de Parcul „Pușkin” sau Parcul Central, a fost anterior numit „Grădina Alexandru” (în cinstea împăratului Alexandru al II-lea). Este considerat cel mai vechi parc orăşenesc care s-a păstrat (din întreaga Moldovă). Ca un monument de artă peisagistică din secolul al XIX-lea, este considerat cel mai bine îngrijit şi a fost renovat de mai multe ori, fiind sub protecţia statului. Construit în 1818, are o suprafață de 7 ha. Iniţial, „pentru a nu admite pătrunderea vacilor, caprelor şi altor animale în grădina publică”, parcul a fost îngrădit cu nuiele, iar apoi, la sfârşitul anului 1860, a fost înconjurat cu un gard din fier turnat. Parcul are 7 intrări. În diferite timpuri, aici au fost mai multe piscine cu havuz-uri, monumente şi sculpturi, cafeneaua pentru copii „Guguţă” și Tabla de onoare a oraşului.
Parcul „Alunelul”, situat în sectorul Buiucani, la Sculeni, a purtat anterior denumirea de „Kuibîşev”. Are o suprafață de 11 ha și este fondat la inceputul anilor ’60 pe locul sectorului vechi al cimitirului evreiesc. Anterior, în centrul parcului se află un havuz mare, acum însă e un teren gol. În adâncul parcului se află o estradă de vară pentru 150 de locuri.
Parcul Râșcani – Ciocana (Parcul „Boris Glavan”)
Parcul Rîșcani – Ciocana, numit anterios Parcul „Boris Glavan”, a fost fondat în anul 1970, format în baza unui masiv de pădure natural cu suprafața de 32 ha. Parcul este despărţit în două părţi de strada Aleco Russo care îl intersectează. În ambele părţi ale parcului sunt lacuri mari, unele dintre cele mai mari după cel de la „Valea Morilor”. Parcul este situat de-a lungul străzii Nicolae Dimo din sectorul Rîşcani şi strada Mihail Sadoveanu de la Ciocana. Parcul este preferat de localnici pentru odihnă la natură, deținând o plajă și un orășel de distracții.
Sursa foto: moldovenii.md, ecology.md, wikipedia.org