(video) Pe 6 iulie sărbătorim Ziua mondială a sărutului

Titanic-kiss-730×493
Foto: Ziua mondială a sărutului. PC: lollipop.ge

Cel mai tandru și cel mai dulce gest își are propria aniversare. Pe data de 6 iulie se serbează Ziua mondială a sărutului, conform unei hotărâri a Organizației Națiunilor Unite, adoptată acum două decenii.

Pentru prima dată această sărbătoare a fost celebrată în Marea Britanie și vine să amintească oamenilor despre semnele de afecțiune pe care trebuie să le transmită unii altora.

În această zi ne dedicăm cu toții pupicilor, fapt ce produce nu doar plăcere, ci și folos. Iată câteva beneficii aduse organismului în timpul unui sărut:

# Studiile au arătat că se implică 29 de mușchi faciali în timpul sărutului, ceea ce împiedică apariția ridurilor.

# Sărutul are și efect de calmant pentru durere. De aceea atunci când mamele își sărută copii săi ca să îi diminueze durerea, le trece ca prin minune.

# Saliva conține substanțe diverse, ca grăsimi, săruri minerale, proteine. În conformitate cu ultimele studii, schimbul de substanțe prin sărut ajută la formarea anticorpilor care lucrează cu antigeni asociați multor afecțiuni.

# În timpul sărutului, corpul secretă o substanță narcotică de 200 de ori mai puternică decât morfina, ceea ce explică starea de euforie pe care o simt partenerii.

# Un sărut care durează un minut poate arde 26 de calorii.

# Sărutul îmbunătățește circulația, previne apariția cariilor, ameliorează durerile de cap și scade colesterolul din organism.

Iată câteva fapte curioase despre sărut:

#  37% dintre bărbați țin ochii deschiși în timpul unui sărut, în timp ce 97% dintre femei îi țin închiși.

# Creierul nostru are niște neuroni specializați să localizeze o pereche de buze, chiar și pe întuneric.

# Cel mai lung sărut din lume a durat 17 zile și zece ore jumătate și s-a petrecut în 1984, în Chicago.

#  Într-o viață normală se estimează că primim 25.000 de săruturi.

# Dovezile din textele sanscrite arată că primul sărut datează de peste 3500 de ani în urmă.

# Cel mai lung sărut din istoria cinematografiei s-a întâmplat în 1941, protagoniștii fiind Jane Wyman și Regis Tommey, iar filmul în cauză – „You’re in the Army Now”. Sărutul a durat nu mai puțin de 3 minute și 5 secunde.

Și totuși, de ce oamenii se sărută? La această întrebare a fost găsit un răspuns științific, care face tangență între acest fenomen cu modalitatea primitivă de hrană a copiilor de către mame și anume acel de transmitere a hranei din gură în gură.

În videoclip, Michael Stevens vorbește despre necesitatea sărutului pentru a afla compatibilitatea dintre parteneri. Saliva este un purtător de informație, de aceea oamenii „se gustă” pentru a afla dacă se potrivesc. Din această cauză un sărut poate fi plăcut sau nu.

Prin sărut dăm dovadă de afecțiune, iar de unde vine această afecțiune? Dând exemplu un experiment realizat în anul 1955, în care niște căței au fost divizați în trei grupuri, dintre care unul a fost lăudat, altul mereu pedepsit, iar în cazul celor ce se aflau în al treilea grup acele acțiuni se realizau pe rând, s-a constat că anume cei de-ai treilea își iubeau cel mai mult cercetătorii, din cauza că trăiau mereu o stare instabilă de incertitudine și nesiguranță.

Stresul și nesiguranța duc la afecțiune. PC: captură video Youtube
Stresul și nesiguranța duc la afecțiune. PC: captură video YouTube

Ceea ce este într-adevăr paradoxal rămâne a fi că stresul, incluzând și stresul psihologic de incertitudine și nesiguranță, este un ingredient ce duce la afecțiune și dragoste, și chiar ura (ceea ce este diametral opus) într-un anumit fel sporește dragostea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente