6 lecții care te învață călătoriile și nu te învață școala

collagelkl
Foto: PC: colaj #diez

Când călătorim, învățam să apreciem diferențele culturale și necunoscutul, văzându-le ca pe o portiță care duce spre cunoașterea de sine și de ceilalți.

Destinația nu este niciodată un loc geografic. Destinația este doar un pretext pentru a trăi o experiență puternic transformatoare, care ne ajută să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă decât cea cu care suntem obișnuiți.

Iată ce lucruri cu adevărat importante le învățăm într-o călătorie și nu ne sunt predate la școală, conform huffingstonpost.com:

#1. Ești capabil de mult mai multe lucruri decât ți-ai fi imaginat

Iar aici nu se vorbește despre lucrurile-clișeu cum ar fi “călătoriile îți pot schimba viața”, dar despre ce impact au ele asupra personalității tale.

Călătoriile pot transforma introverții în extroverți, pot să dea curaj persoanelor timide, iar odată ce te scot din zona ta de confort, te impun să treci peste limitele fizice și morale, pentru a te adapta rapid la situațiile nefamiliare și neconfortabile.

#2. Oamenii sunt buni

Indiferent dacă locuiești în New York, Dubai sau Chișinău, oamenii sunt conduși de aceleași principii și valori. Ne pasă de familie, prieteni și avem tendința de a proteja oamenii pe care îi iubim. Călătoriile ne amintesc că, de fapt, suntem legați mai mult prin similitudini decât prin diferențe.

Dragostea și bunătatea este mai mare decât celelalte virtuți.

#3.  Nu suntem chiar atât de importanți

Creștem printre oamenii care de mici ne învață cât de frumoși, deștepți și speciali suntem. Acasă sau chiar și la școală suntem unici, iar datorită călătoriilor, aceste însușiri dispar. Chiar dacă este mai complicat de realizat la început, pe parcurs, înțelegi că ești atât de mic în această lume imensă.

#4. Stereotipurile sunt ridicole

A crea stereotipuri este o funcție naturală a creierului nostru, prin care simplificăm realitatea complexă, însă dacă am crede filmele Hollywoodiene am fi de părere că toți elevii americani sunt alcoolici, toți australienii fac surf și prind crocodili, iar englezii umblă doar cu umbrela.

Din fericire, călătoriile șterg toate aceste stereotipuri, pentru că ai ocazia să-ți creezi altele proprii. Doar așa îți exemplifici că germanii nu sunt întotdeauna serioși, nu toți canadienii sunt extra-politicoși și nu toate femeile suedeze sunt supermodele. Ultima poate fi adevărată.

#5.  Lumea nu este un loc periculos

Dacă vei aprinde orice post de televiziune, vei da peste războaie civile, atacuri teroriste sau alte știri negative care “se vând cel mai bine”. Mai puține știri veți găsi despre “ce ne învață călătoriile în viață sau alte lucruri motivaționale”. Lucrurile frumoase și știrile care îți aduc fericire trebuie să le descoperi singur sau să le citești pe #diez.

#6. O singură persoană poate face diferența

Atâta timp cât nu uităm de lucrurile mici din viaţa noastră, cu siguranţă vom triumfa şi în celelalte aspecte ale ei. Călătoriile ne învață că orice persoană pe care o întâlnim poate avea un efect major în viața noastră, respectiv și noi putem influența vieți omenești.

Sfat de la bătrânul Ernest Hemingway – „Nu pleca niciodată în vacanțe cu persoane pe care nu le iubești”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente