Aproape 1 milion de oameni care au suferit un atac de cord renunță să mai facă sex

Couple Making Love
Foto:PC: © Emely/zefa/Corbis/thenews-chronicle.com

Una din cinci persoane din Marea Britanie care are probleme cardiace renunță să mai facă sex, deoarece se teme că ar putea declanșa un alt atac de cord.

Un sondaj efectuat recent pe un eșantion de 1.500 de persoane cu boli de inimă a relevat faptul că aproape o treime au început să facă sex mai rar, în timp ce o cincime au renunțat complet la momentele intime, scrie E-sanatate.

În Marea Britanie mai mult de șapte milioane de oameni suferă de probleme cardiace, iar drept rezultat British Heart Foundation estimează că mai mult de un milion de persoane ar fi renunțat la viața sexuală.

Unul din șapte participanți la sondaj a spus că și-a pierdut interesul pentru sex, din cauza impactului emoțional în legătură cu starea inimii. Cinci la sută au spus că cicatricile rămase i-au făcut să se simtă neatractivi, notează Daily Mail.

Martin Tailford are 36 de ani, iar în urmă cu trei ani a suportat un atac de cord. De atunci momentele tandre din relația lui cu soția au devenit tot mai rare. „După un atac de cord sexul nu mai este natural, spontan. Se cere multă planificare. Simțeam necesitatea să port ceva care să acopere cicatricile și vânătăile”, povestește bărbatul.

„Atacul de cord a transformat momentele intime într-o povară pentru ambii, iar relația noastră nu mai este la fel din cauza că nu putem să ne apropiem fizic. Îi sfătuiesc pe oamenii aflați în situația mea să ceară ajutor cât mai curând posibil și să nu fie dezamăgiți dacă lucrurile nu merg bine la început. Este nevoie de timp”, a mai adăugat bărbatul.

Sondajul făcut de British Heart Foundation relevă de asemenea faptul că oamenii nu primesc sprijinul de care au nevoie, iar 30 la sută au recunoscut că nu au discutat problema nici cu medicul lor.

„Sexul este o parte extrem de importantă a vieții, dar nu beneficiază de atenția pe care o merită în timpul consultațiilor. Oamenii cu probleme cardiace vorbesc tot mai sigur despre problemele lor și cer să fie auziți. Am dori pacienții să se simtă confortabil în abordarea acestor probleme, iar Sistemul Național de Sănătate să le ofere suportul necesar”, este de părere Doireen Maddock, o asistentă medicală la British Heart Foundation.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente