Ziua Internaţională a Dunării, sărbătorită la Giurgiuleşti

23878_delta-dunarii
Foto: PC: descoperadeltadunarii.ro

Data de 29 iunie marchează semnarea, la Sofia, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

Cu această ocazie, la Giurgiuleşti, vor fi organizate o serie de evenimente, la care vor participa reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, autorităţii centrale de mediu şi instituţiilor subordonate, autorităţilor publice locale şi ai societăţii civile.

În cadrul sărbătorii vor fi prezentate, evaluate și înmânate premii pentru desenele participante la concursul „Lunca Prutului Inferior”, concurs de întrebări pentru copii „Eu și Dunărea”. Sărbătoarea va mai include expoziție a meșterilor populari din zonă, spectacole artistice.

Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional. Autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice sunt încurajate să se implice în organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, a eforturilor pe care ţara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea, precum şi a activităţilor de informare şi conştientizare.

Obiectivul principal al zilei din acest an este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum şi interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. Apelul insistent la acţiune din acest an face parte dintr-un efort multinaţional permanent de a proteja şi conserva fluviul Dunărea şi afluenţii săi, precum şi regiunile pe care aceştia le străbat. Activităţile planificate includ proiecte educaţionale, colectarea gunoaielor de-a lungul malurilor râurilor, precum şi o gama largă de programe informative distractive care au ca scop implicarea activă a oamenilor de toate vârstele în susţinerea activităţilor de protejare a mediului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente