Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere la UE

IMG_5020
Foto:PC: gov.md

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, semnat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles.

Proiectul a fost prezentat în şedinţa Executivului de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman. Ea a făcut o trecere în revistă a cooperării cu Uniunea Europeană și a vorbit despre negocierile asupra Acordului de Asociere, care au finalizat în vara anului trecut. Ministrul a subliniat că prevederile Acordului nu contravin Constituției R. Moldova. Totodată, a precizat că țara noastră va beneficia de asistență financiară din partea UE care va ajuta Republica Moldova să devină un stat modern, cu valori europene.

„Mulțumesc tuturor colegilor din Guvern, Parlament, dar și ai societății civile pentru constibuția valoroasă la succesul nostru comun”, a spus în concluzie Natalia Gherman.

PC: gov.md
PC: gov.md

Premierul Iurie Leancă a declarat, în debutul ședinței de astăzi, că următoarea fază a relației R. Moldova cu Uniunea Europeană va fi punerea în aplicare a Acordului de Asociere. „Este o etapă foarte importantă, dar nu este finalitatea, finalitatea, după cum am spus, este să aderăm la Uniunea Europeană”, a menționat șeful Executivului.

„Pentru a adera la Uniunea Europeană trebuie să depunem o cerere de aderare, ca să obținem statutul de candidat, cum s-a întâmplat acum câteva zile cu Albania, iar pentru a depune cererea de aderare și după cum spuneam analiza arată că o putem face în a doua jumătate a anului 2015, pentru a avea o reacție pozitivă de la toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, va trebui să generăm aceste reacții pozitive, că suntem extrem de serioși în realizarea acestor angajamente”, a mai declarat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a subliniat că cel mai important angajament este față de cetățeni. „Angajamentele cele mai importante, care rezultă din acest Acord, sunt instituții funcționale în serviciul cetățenilor, instituții care combat mult mai eficient corupția, separarea reală a puterii, justiție care într-adevăr judecă după lege și nu după careva interese, economie cu adevărat de piață – iată care sunt obiectivele noastre”, a mai spus Iurie Leancă.

În vederea realizării prevederilor Acordului de Asociere, nu este prevăzută înfiinţarea unor noi structuri. Documentul aprobat astăzi în ședința Cabinetului de miniștri va fi prezentat spre examinare Preşedinţiei.

Ieri, 27 iunie, la Bruxelles, Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Georgia, în prezența a 28 de șefi de stat și de guvern din țările membre ale UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente