7 evenimente care au marcat Europa în ultimele 24 de ore

collageeu
Foto:PC: colaj #diez

În Germania mai mult de 100 de persoane participă la operațiunea de salvare a speologului rănit, în Spania focul distruge pădurile, iar în Polonia are loc un scandal politic de proporții.

#1. Germania: mai mult de 100 de persoane participă la operațiunea de salvare a speologului rănit

În sudul Germaniei continuă operațiunea de salvare a savantului, aflat aproape la un kilometru adâncime, rănit în rezultatul căderii pietrelor din peștera Rizending, .

Două zile în urmă, echipa de salvatori din Alpii germani a început cea mai grea parte a operațiunii: trebuie să scoată savantul rănit de la o adâncime de un kilometru, pe o targă.

Johann Vesthauzer, în vârstă de 52 de ani, savant german, a fost rănit la cap de pietrele în cădere, și s-a aflat în peștera subterană, fără ajutor medical, aproximativ opt zile. Rănitul este evacuat în poziție orizontală, sub supravegherea a trei medici, care pe parcurs decid ce să întreprindă pentru a nu-i provoca daune suplimentare.

Împreună cu alți doi savanți, Vesthauzer studia peștera Rizending (ce în traducere înseamnă ”imensă”). Atunci când pietrele au început să cadă, un savant a rămas cu Rizending, iar al doilea a plecat după ajutor, traversând în 12 ore un drum imens prin stânci și galerii subterane.

#2. Spania: focul a distrus 400 de hectare de pădure

În nord-estul Spaniei pompierii încearcă să stingă un incendiu forestier imens. Focul a distrus aici aproximativ 400 de hectare de pădure. Potrivit specialiștilor, incendiul a fost provocat de un fulger în timpul unei furtuni.

Acum focul face ravagii în locuri slab accesibile, și pompierii sunt nevoiți să recurgă la ajutor aerian pentru a stinge incendiul.

#3. Italia: ploile grele au provocat inundații

Ploile abundente au dus la inundații grave în centrul Italiei. Străzile Romei și a împrejurimilor acesteia s-au transformat în adevărate râuri, inundând o mare parte a orașului și una din liniile de metrou din capitala italiană.

Din cauza timpului ploios, traficul pe autostrăzile și pe căile ferate italiene este blocat. Meteorologii spun că ploile vor continua până la mijlocul săptămânii.

#4. Polonia: scandal politic de proporții

Revista Wprost a publicat o înregistrare a unei convorbiri între Ministrul de Interne Bartolomeu Sienkiewicz și șeful Băncii Centrale, Marek Belka.

Conform înregistrării, Belka a promis că va ajuta guvernul în rezolvarea problemelor economice, dacă acesta la rândul său va schimba Ministrul de Finanțe pe o persoană mai apolitică. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a numit publicarea o încercare de a răsturna biroul său: „În această situație, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat sau de o încercare de a răsturna guvernul prin mijloace ilegale. Nu voi lua decizii politice pe baza datelor disponibile în prezent, ci mă voi concentra pe gasirea detaliilor cazului și pe asigurarea stabilității statului polonez.”

Împrumuturile directe de la Banca Centrală, efectuate de către guvern sunt interzise prin lege în Polonia.

În plus, șase luni în urmă – imediat după această discuție – Ministrul de Finanțe, Jacek Rostowski, într-adevăr a fost demis din funcție.

#5. Spania: 68 de imigranți ilegali din Africa au fost salvați 

Salvamarii spanioli au venit în ajutorul a 68 de imigranți ilegali, care încercau să traverseze Marea Mediterană pe o barcă gonflabilă.

Aceasta a fost observată de o navă comercială, care a dat semnalul pe mal. Printre persoanele salvate se aflau 17 femei și șase copii mici.

#6. Franța: peștii crescuți la fermele acvatice vor fi vegetarieni

Fiecare al doilea pește consumat de francezi nu este prins din ocean sau din mare, ci e crescut la fermă. O fermă acvatică din orașul Brest, Franța, participă la un experiment inițiat de către asociațiile acvatice din Europa, și are drept scop îmbunătățirea calității producției fermelor piscicole.

Coordonatorul proiectului, Marc Vandeputte, a comentat: „Industria piscicolă se dezvoltă foarte rapid. În 20 de ani creșterea globală a acestei piețe constituie 8%. Anul trecut fermele piscicole au întrecut producătorii de carne în ceea ce privește livrarea produsului finit.”

Într-adevăr cererea pentru peștii crescuți în condiții artificiale a crescut din moment ce rezervele din oceane, mări și râuri scad considerabil an de an. Însă Vandeputte adaugă: „Ca și fermele de animale, cele piscicole întâmpină problema alimentației. Peștii crescuți la ferme consumă ulei de pește și făină făcută din oase de pește. Hrănirea peștilor cu pește este argumentul principal al celor care critică industria piscicolă.”

Proiectul inițiat presupune înlocuirea grăsimilor de proveniență animală, cu cele vegetale. Experimentele au arătat că peștii hrăniți cu produse de proveniență vegetală cresc la fel de repede ca și omologii lor hăriți cu produse din pește.

Savanții care se ocupă de acest experiment au declarat că ei caută nu doar dieta ideală pentru pești, dar și ca această dietă ideală să fie ecologică.

#7. Franța: lucrătorii căii ferate sunt în grevă de opt zile

Deja de opt zile în Franța lucrează doar o treime din toate trenurile, fapt ce creează incomodități pentru milioane de pasageri. Protestatarii sunt indignați de decizia statului de a-i exclude din rândurile bugetarilor, iar aceasta le va influența negativ salariile, pensiile, concediile și asigurările sociale.

Cetățenii sunt indignați, mulți dintre ei riscă să-și piardă locurile de muncă, din cauza întârzierilor regulate. Potrivit sondajelor, mișcarea de protest este susținută de mai puțin de o pătrime de francezi, renumiți pentru numărul mare de proteste la care participă anual. În acest context, observatorii sunt sceptici în privința faptului că cererile protestatarilor vor fi satisfăcute.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente