Traian Tecuci este absolventul Facultății de Arte Plastice de la Academia Muzică, Teatru și Arte Plastice. Traian și-a făcut lucrarea de licență la Catedra de Artă Decorativă Aplicată și a obținut nota 10 cu mențiune.
Lucrarea sa a putut fi văzută în perioada 9-15 iunie la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Echipa #diez fiind curioasă cum e să faci o lucrare de licență la Academia de Arte, l-am întrebat pe Traian mai multe detalii despre lucrarea sa.
Traian ne-a spus că el este încă norocos că a știut din start ce vrea să facă, așa a putut să-și raționalizeze cheltuielile, deoarece mulți studenți încep o anumită lucrare, apoi o schimbă pe parcurs, cheltuind mulți bani, dar în primul rând și timp.
Lucrarea „Cosmopolit” de Traian Tecuci
„Mi-am propus să elaborez un proiect ce vizează mai multe eu-ri și diferite aspecte ale relațiilor formate între oameni. Persoana cu cetățenie universală este nominalizat drept fiind „cosmopolit”, om cu drepturi și propriul micro-univers. Globalizarea vizează lucruri care îl fac curios să exploreze acest teritoriu nelimitat şi indispensabil în viaţa sa şi nu numai. Acest univers e format din totalitatea elementelor ce intervin în viața acestui om. Fiecare interacționează cu mediul în care se află, îl modifică, îl schimbă sau chiar creează noi lumi. Proiectul e creat în contextul globalizării, dar nu vine drept manifest în fața publicului. Lucrarea dată e o constatare a realității, o afirmație ce poartă neutralitate prin forma sa de existență. Neutralitatea se datorează prezenței constante a globalizării. Lucrarea nu cheamă la acțiuni, ci doar pune în lumina aspectele ocupării de către „eu”, a unei poziții față de tradiții, cultură, inovații, noi gadget-uri, tehnologii și dezvoltare a acestora pe scară universală.
Menționez „Cosmopolit”-ul creat de mine, e o reflecție a realității și nu e una neapărat obiectivă, probabil chiar critică în schițarea unor aspecte ale relației om-globalizare. Acțiunile persoanelor fiind deseori eronate. Am încercat să remarc „greșelile” care le fac oameni, precum și punctele forte a tipurilor de oameni situați în compoziție. Comportamentul acestor oameni, variază în dependență de personalitatea fiecăruia, lucrurile ce îi sunt prioritare. În directă legătură cu acțiunile lor se află deciziile lor. Deciziile pun baza societății de mâine, schimbând realitățile zilei de azi.
„Ieri” devine doar o sursă de meditare, sinteză succintă pentru modelarea unei concluzii, pentru determinarea priorităților ce decid dinamica schimbărilor în viitorul apropiat. Opera în cauză, poate fi percepută drept lecție, doar dacă regăsești propriul eu în ea. Și „lecția” e nominalizată ca termen universal, ca un proces în care obții cunoștințe ce vor avea valoare într-un viitor apropiat, sau nu prea”, ne-a spus Traian despre opera sa.
Cât costă o astfel de lucrare ca să o produci
700 lei – planșete
420 lei – pânză
420 lei – jeans
500 lei – prosop (aproximativ, sunt și mai scumpe)
50 lei – foi de carton
61 lei – printarea proiectului pe foi A3
48 lei – bandă adezivă
30 lei – foi de orez
22 lei – cutter/bisturiu
10 lei – radiere
15 lei – creioane
179 lei – ațe pentru croșetat
24 lei – ață simplă
125 lei – Clei PVA
45 lei – capete pentru stropitori
Asta fără a include cheltuielile pentru cazare, transport, mâncare, timp petrecut. Ajungem la un preț de 2.649 lei.
Vedeți mai jos imagini din timpul creației operei.