(studiu) Ce mănâncă la micul dejun moldovenii?

collage
Foto: Ce servim azi la micul dejun?

Micul dejun diferă de la țară la țară, dar totuși o regulă rămâne a fi indiferent de loc: este considerat cea mai importantă masă a zilei.

Șunca și ouăle, laptele cu cereale sau clătitele americane (hotcakes) se asociază cu un mic dejun tipic al americanilor. Franța, Italia și Spania înseamnă dimineți ușoare cu o cafea și o coptură – croissant, churros sau amandine. Anglia – dimineți consistente cu ouă prăjite, șuncă, cartofi, fasole. Pâinea sau biscuiții cu unt, tartinele cu parizer „Doktorskii” sau gem, de cele mai multe ori cu ceai georgian și mai rar cu cafea solubilă indiană, sunt amintirile moldovenilor de mic dejun sovietic.

DSC_2660

Potrivit datelor unui sondaj realizat de Magenta Consulting, cei din Moldova sunt o națiune de băutori de ceai – 70% din respondenții sondajului au spus că dimineața obișnuiesc să bea anume ceai. Spre comparație, România este națiune de cafegii, iar ceaiul negru la ei este servit destul de rar. Cafeaua la noi, se pare, este băutură pentru oficiu, fiind preferata celor de vârsta 31-40 de ani.

DSCF7263s_wm (Large)_thumbCe servim la ceai? În continuare tartine. Acest fel de mâncare este opțiunea nr. 1 pentru 22% din respondenți. Pentru că sunt și consistente, tartinele sunt preferate mai ales de bărbați. Iar alături de dulciuri – biscuiți, bomboane și gem – care ocupă locul 2 în topul mâncărurilor pentru micul dejun, sandwich-urile reprezintă gustările bune de luat la pachet pentru tinerii de 16-21 de ani.

 

cele-mai-sanatoase-5-alimente-pentru-micul-dejun_1_size1Terciurile și cerealele, cum era și de așteptat, sunt favoritele femeilor cu studii superioare. Pentru cele de 21-25 de ani, influențate posibil de actualele regimuri de menținere a siluetei, dar și pentru cele de 41-60 de ani, pentru care un terci de griș, ovăz sau hrișcă cu lapte și unt, este secretul ce le-a ajutat să-și crească copiii sănătoși și puternici. Pentru femeile din aceste categorii de vârstă, dimineața înseamnă neapărat și un vas de apă plată, care, se consideră, hidratează și ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Ouăle, o sursă bogată de proteine, bună pentru formarea și menținerea mușchilor, sunt consumate, fierte, ochiuri sau omletă, cu predilecție de bărbații de 16-25 de ani și de 31-40 de ani.

sugestii-pentru-un-mic-dejun-sanato-1504000004

 

Desigur există și din cei care omit micul dejun. De prima masă a zilei se lipsesc la egalitate, atât bărbații, cât și femeile, care locuiesc la oraș și sunt celibatari sau trăiesc în concubinaj.

sondaj mic dejun stil de viata moldova magenta cercetare marketing consultanta

Datele sondajului au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul sondajului efectuat la telefon pe un eșantion de 1.123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani din întreaga țară. Datele au fost colectate în perioada 31 martie – 23 aprilie 2014.

Dar voi ce-ați servit azi la micul dejun?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente