Un summit international de patru zile privind violența sexuală în timpul războiului s-a deschis la Londra, găzduit de secretarul britanic de externe, William Hague și actrița și ambasadorul special al ONU, Angelina Jolie.
Acest summit este rezultatul unei intense campanii de doi ani pentru a ridica gradul de conștientizare a existenței problemei respective.
În cadrul ceremoniei de inaugurare a summitului, Angelina Jolie a declarat că: „nu este o rușine în a fi victima unui abuz sexual”. La rândul său, William Hague a adăugat că: „violul este crima în masă a timpurilor moderne”. El a făcut apel către reprezentanții a peste 140 de națiuni prezente la summit, să semneze o petiție împotriva violențelor sexuale în cadrul armatelor naționale.
Scopul summit-ului este:
1. de a lansa un protocol internațional pentru documentarea și investigarea violențelor sexuale în timpul conflictelor militare, și încurajarea țărilor să consolideze o legislație internă stabilă, pentru a permite urmărirea penală a acestor cazuri.
2. de a cere țărilor să instruiască toți soldații și pacificatorii, pentru a preveni violența sexuală pe teritoriul țărilor afectate de conflict.
3. de a suplimenta fondurile alocate pentru sprijinul supraviețuitorilor violenței sexuale, precum și de a schimba atitudinea față de viol în timpul unui conflict militar.
Potrivit BBC, organizatorii își doresc ca evenimentul să trezească omenirea și declară că violența sexuală nu este o parte inevitabilă a războiului.
Angelina Jolie a declarat că această conferință este o dedicație pentru o femeie, victimă a unui viol, din Bosnia, cu care a făcut cunoștință recent, și care s-a simțit atât de umilită de tot ce i s-a întâmplat, încât nici fiului său nu i s-a putut deschide totalmente.
„Văzând că nu a avut parte de justiție în cazul ei special, în situația ei particulară, și văzându-și agresorul mergând liber pe stradă, ea s-a simțit abandonată de toată lumea”, spune Jolie. „Această zi e pentru ea.”
Angela Atim, unul din speakerii conferinței, a fost răpită la 14 ani de soldații armatei rebele din Uganda. În discursul său ea spune: „acești oameni vinovați de răspândirea violenței sexuale în cadrul armatei trebuie să fie aduși în fața justiției. Aceasta este o parte a vindecării noastre, pentru că e foarte dureros pentru noi să-i vedem mergând liberi pe străzi, și făcând aceleași lucruri ca înainte.”
Țările care fac parte din acest summit sunt: Bosnia și Herțegovina, Republica Democrată Congo și Somalia, țări în care violența sexuală s-a practicat la o scară largă. William Hague a remarcat că violența sexuală a fost sistematic folosită ca o adevărată armă de război în secolele XX și XXI, și că în cei doi ani de conflict, în Bosnia au fost violate în medie 50.000 de femei, cărora nu li s-a făcut dreptate nici în ziua de azi.
Potrivit unor rapoarte elaborate de ONU, anual sunt violate în jur de 150 milioane de femei și fete în zonele de conflict și aproximativ 73 milioane de bărbați și băieți.
La moment, zonele cu cel mai înalt risc de abuz sexual sunt:
Din motiv că victimele se tem să vorbească despre problema lor, cifrele sunt disponibile abia după terminarea conflictelor, dar și atunci se bazează pe estimări.
Aceste cifre prezentate în 2013 de către ONU demonstrează gravitatea problemei:
Rwanda, 1994 – între 100.000 și 250.000 de femei au fost violate în timpul celor trei luni de genocid.
Sierra Leone, 1991-2002 – agențiile ONU estimează mai mult de 60.000 de femei violate în timpul războiului civil.
Liberia, 1989-2003 – mai mult de 40.000 de femei implicate în acte de violență sexuală.
Republica Democrată Congo, 1998 – cel puțin 200.000 de victime.
Fosta Iugoslavie, 1992-1995 – până la 60.000 de victime.