(vox) Ce facultate să alegi după absolvirea liceului?

collage
Foto:Studenții povestesc ce facultate au ales PC: colaj #diez

Ai absolvit liceul și acum încerci să treci și peste examenul maturității – Bacalaureatul. Facultate, colegiu, în țară sau peste hotare? Sunt întrebări la ordinea de zi pentru orice absolvent. Echipa #diez îți aduce câteva sfaturi direct de la studenții care deja au făcut primul pas spre cariera lor de succes.

Am întrebat câțiva studenți de la diferite facultăți: Economie, IT, Drept, Kinetoterapie și Medicină, despre avantajele/dezavantajele specialității pe care o urmează. Aceștia au împărtășit cu noi experiența lor în domeniul pe care l-au ales, salutând inițiativa noastră întrucât unii își amintesc că se aflau în aceeași situație de incertitudine atunci când au absolvit liceul.

#1. Economia – are o popularitate constantă în fiecare an, în rândul tinerilor absolvenți. Iată ce ne-1240137_572554112780267_2017357210_na spus Mihaela Bucătari, studentă în anul III la Științe Economice:

„Să fiu sinceră, nu am ales eu această facultate, deși matematica și operațiile economice au fost preferatele mele în liceu. Eu visam la o altă profesie, ce ține mai mult de artă și cultură. Încercarea de a intra la o universitate de peste hotare, s-a înăbușit în analiza mai multor factori personali. Așa că, pe final de vară, mai mult motivată de părinți și prieteni am depus dosarul la Facultatea de Științe Economice în cadrul Universității de Stat.”

Nu am regretat această decizie deoarece:

#1. Am realizat că știința economică oferă cunoștințe teoretice cele mai generale, care stau la baza deciziilor luate de către stat.
#2. Guvernează fenomenele economice la nivel de firmă, național sau mondial.
#3. Profesia de economist rămâne cea mai importantă la noi în țară.

„Diploma de licență în economie este un pas decisiv spre făurirea unei cariere strălucite, profesia de economist fiind una apreciată și căutată la nivel internațional. Este sursa de informații pentru existența fiecărui stat, economiștii sunt cei care formează inelul de legătură dintre mediul de afaceri și autoritățile publice de orice nivel. Acum, pot doar să mă mândresc cu absolvirea acestei facultăți și deja pot să mă gândesc la avantajul unui loc de muncă bine plătit.”

 

10274328_10203684018402980_1510360003493085251_n#2. IT –  își face loc printre preferințele tinerilor, care conștientizează că viitorul este al tehnologiilor informaționale. Aflați mai multe de la Paul Sanduleac, care învață și lucrează în IT.

 

Avantajele evidente pe care trebuie să le știi:

#1. E o direcție de care societatea depinde tot mai mult, tot mai prosperă financiar cu fiecare decadă.
#2. Multe lucruri poți să le înveți înainte de universitate, deci competiția este în talent și hărnicie.
#3. Perspective de angajare largi, cei care sunt gata să muncească nu duc lipsă de serviciu.
#4. Dacă vii la Filera Anglofonă de la UTM, o bună parte din materialele de studiu vor fi aceleași ca la universitățile de peste hotare.

Dezavantajele educației IT:

„Permanent te afli între oameni care se mândresc cu faptul că gândesc ca un calculator. Mulți dintre noi deja trăim ca niște mașini de calcul. Fără o abordare corectă, devii singuratic și inapt social. Se poate întâmpla oriunde, dar aici mai ușor. Multe facultăți IT îți prezintă informații pe care le poți găsi pe Internet. Îndemnuri pentru toți: Dacă știi cu ce îți place să fii ocupat, devină maestru în acea direcție. Să nu-ți fie frică de eșec. Dacă nu știi cu ce vrei să te ocupi – amână admiterea, află cum vrei să investești timpul pe care-l ai. Dacă nu știi, dar oricum vrei să intri undeva – aplică la IT, va prinde bine. În orice caz, învață limba engleză și istoria și citește multe cărți.”

 

#3. Drept – de departe unul din cele mai prestigioase domenii de studiu. Află de la Veaceslav Zadacin, cum e să fii student la Drept. 10330255_1440913642833128_5945750510547091265_n

Avantaje:

#1. Dreptul are o gamă vastă de domenii, care include relaţiile dintre indivizii unei societăţi, ce e bine şi ce nu e bine să facem, ce drepturi avem.
#2. Materia Juridică ne ajută să ne cunoaştem mai bine libertăţile, dar şi obligațiile pentru a nu comite oarecare contravenţii.
#3. Însăşi de la principiul unei democraţii și bunei egalităţi în societate, jurisprudenţa mă ajută să-mi descopăr eul interior aş spune.
#4. Avem materii destul de interesante, care ţin de domeniul psihologiei dar însăşi acțiunea în sine de a face studii superioare, este un plus pentru dezvoltarea personală.

„Punctul forte al acestei facultăţi este activitatea extra-curriculară, nu neglijez faptul că la ore aflu mereu lucruri noi, dar implicându-mă în proiecte, capăt un interes mai mare faţă de această specialitate.

Peste tot e greu și dacă nu-ţi dai interesul ajungi să nu te angajezi. Fiecare domeniu e deosebit în felul lui, dar jurisprudenţa are un avantaj, instituie valorile general-umane într-o societate, dacă guvernarea e bună, atunci şi societatea prosperă, dacă e rea, atunci societate e într-un regres. De aceea îmi fac studiile la USM, la Drept, pentru a contribui cu calităţile mele de jurist la instituirea unei justiţii echitabile şi la prosperarea democraţiei contemporane. Şi pentru a ajunge judecător,  bineînţeles.”

 

image-ed74ff80745c698cb5674c95d99a952083c23ff55fae5bc4cd9956773b0296a1-V


#4. Kinetoterapie
– Suntem obișnuiți cu ideea că un stil de viață sănătos înseamnă în primul rând sport. Dar iată că sunt persoane care merg mai departe de acest concept și ajung să fie specialiști în domeniu. Laura Olteanu este studentă la Kinetoterapie, o specialitate relativ nouă dar cu o prestanță din ce în ce mai mare în rândul profesiilor alese de absolvenți.

 

„Anul trecut m-am numărat și eu printre absolvenții de liceu. Nu pot spune că mi-a fost greu să-mi aleg profesia pentru că am fost îndrumată de oamenii potriviți. Din spusele lor și informațiile pe care le-am căutat, am decis să devin Kinetoterapeut.”

Ce înseamnă Kinetoterapie

„Din puțina experiență pe care am acumulat-o după un an, voi încerca să vă fac o idee generală despre ce reprezintă kinetoterapia. Sunt șanse mari să mai fi auzit de această profesie, poate de la un prieten care a apelat la kinetoterapeut pentru a scăpa de o durere de spate, sau de la cineva care a avut nevoie de recuperare după un accident. Sau poate chiar voi sunteți beneficiarii acestor servicii.

Kinetoterapeuții sunt pregătiți să înțeleagă interacțiunile tuturor părților componente ale corpului, iar pregătirea lor include 2-3 ani de studii universitare. Nu este o meserie ușoară, însă are părțile sale bune. Are o perspectivă mare de dezvoltare în Moldova, dar cu atât mai mult în străinătate.”

Dezavantaje

„În Romania, unde îmi fac și eu studiile, kinetoterapia se studiază în paralel cu facultatea Educație Fizică și Sport, ceea ce este un dezavantaj, referindu-mă la faptul că multe materii, ca de exemplu “fotbal”, nu ne ajută prea mult în domeniul nostru.”

Sfaturi

„Sfatul meu pentru absolvenți este să aleagă bine țara, orașul unde vor studia, fie kinetoterapie sau altă profesie. Iar dacă vreți să deveniți cu adevarat specialiști în domeniu, merită sacrificiul de a pleca departe de casă și cei dragi, pentru viitorul vostru.”

 

#5. Medicina, probabil că nu mai are nevoie de nicio publicitate. Cu toate acestea dacă încă sunteți indeciși, aflați mai multe de la Rebeca Bularu, despre ce înseamnă să fii student la medicină:

248556_463463773698839_1554263050_n

„Alegerile absolvenților trebuie să fie concepute în inima lor de la bun început. Eu dintotdeauna am vrut să fiu medic și să am “de-a face” cu oamenii. Când, însă, am absolvit, sincer vă spun nu aveam nici cea mai vagă idee unde voi merge. Mă gândeam că sunt prea mulți ani de învățat, că va fi prea greu și multe alte lucruri care vin în mintea unui viitor student la medicină. Într-un sfârșit m-am hotărât să aleg această cale, pentru că am realizat că, de fapt, face parte din mine.”

Alegerea mea îmi dă posibilitatea să:

#1. Fiu o persoană activă.
#2. Am tangență în fiecare zi cu oamenii și să pot discuta cu ei liber.
#3. Mă pregătesc pentru viața de familie dar și pentru o viață profesională la cel mai înalt nivel.

„Un sfat pentru absolvenți:  „Vorbiți cu părinții despre visurile voastre, ascultați părerea lor despre ceea ce vă privește viitorul. Cereți părerea celor care au trecut de această etapa a alegerii, și faceți-vă un plan al viitorului. Medicina te va ajuta să te dezvolți ca om intelectual dar și social, oferindu-ți șanse să interacționezi cu oamenii și să îi ajuți. Cineva zicea: „Alegeți să lucrezi ceea ce îți place, astfel nu va fi nevoie niciodată să lucrezi.” Nu ezita să urmezi medicina, dacă simți că ăsta e visul tău. ”

Urmăriți #diez, pentru a vedea și părerile studenților de la alte facultăți.

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente