Povestea unui tânăr din Moldova care a ajuns medic în Spania

10367809_10152479023331424_7712941905477311795_n
Foto: PC: Facebook/ Segiu Pădure

Sergiu Pădure, în vârstă de 29 de ani, din Chișinău a absolvit Universitatea „Nicolae Testemițanu“, în 2010. Ulterior, însă a decis să plece în Spania. Acum lucrează la „Centro Medico de Reconocimientos Poblanc”, în calitate de medic generalist și în paralel la „Clinica de Salud Mental San Felipe”, o clinică psihiatrică.

În Murcia, Spania a plecat în 2012, după ce a primit confirmare că i-a fost omologată diploma. „După absolvirea universității am început perfectarea actelor pentru a omologa diploma universitară în Spania. Între timp am început să fac rezidențiatul la spitalul de Urgență în reanimare, unde am lucrat un an și câteva luni”, povestește tânărul.

Medic de urgență la cursele de motocicliști

„Avantajul meu a fost că în Spania poți fi medic chiar dacă nu ai făcut rezidențiatul. Am început să lucrez în calitate de medic de urgență la un circuit de moto. Am ajuns să lucrez acolo pentru că vorbesc româna, rusa, engleza și spaniola”, spune tânărul.

Sergiu Pădure era printre medicii care ajungeau atunci când cineva avea nevoie de primul ajutor medical. „Conduceam o echipă de 4 persoane. Dacă era ceva ce puteam face pe loc o făceam: pansamente și prim-ajutor. Dacă era ceva mai grav îi urcam în ambulanță și îi transportam la spital”, explică specialistul. Avea grijă nu doar de piloți, ci și de spectatorii care se accidentau. În cele șase luni în care a lucrat acolo nu se putea plânge de lipsă de muncă. Avea sute de accidentări și asta pentru că acele curse erau organizate în fiecare zi, iar în weekend erau câte 5-6.

 

PC: Facebook/ Sergiu Pădure
PC: Facebook/ Sergiu Pădure

Lucrează la două clinici

Ulterior, s-a angajat și la Centro Medico de Reconocimientos Poblanc în calitate de medic generalist, un centru medical, care emite certificate medicale pentru bărci, port-armă, pază de corp, conducători auto, etc. „Fac inspecții generale pacienților care vor să obțină sau să-și renoveze permisele. Eu decid dacă sunt apți sau nu pentru a obține un permis de conducere, barcă sau dacă au voie să facă scufundări”, susține Sergiu.

În paralel, lucrează și la Clinica de Salud Mental San Felipe, o clinică psihiatrică, unde face câte cinci gărzi pe lună, câte 16 sau câte 24 de ore. „Ca medic de gardă am grijă ca cei 43 de pacienți din clinică să fie în formă bună, stabilă și dacă apare vreo stare de urgență trebuie să intervin. Eu consult pacienții psihiatrici care vin de urgență și îi evaluez dacă au nevoie de internare sau nu în clinică.”

Citiți continuarea interviului pe e-sanatate.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente