Expoziția mondială „World Expo 2015″ se va desfășura de această dată în orașul Milano, Italia. Evenimentul va dura șase luni, perioadă în care și Republica Moldova va participa, în premieră, pentru a-și expune produsele. Cu această ocazie, a fost prezentată macheta pavilionului moldovenesc, o construcție cu un proiect creativ și neobișnuit.
În cadrul acestui eveniment, reprezentanții Moldovei și-au propus să se evidențieze prin inovație și autenticitate, fără a omite necesitatea pragmatică de a promova produsul autohton. „Expozițiile de această amploare au cam același impact ca și campionatele mondiale sau olimpiadele sportive. Tematica aleasă și locația pliază perfect cu ceea ce ne dorim noi. Vrem ca atunci când cineva va auzi de Republica Moldova să o asocieze cu o țară cu tradiții care pune accent pe succes și care se dezvoltă”, a subliniat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, citează agora.md.
Primul pavilion propriu al Moldovei este, potrivit spuselor directorului MIEPO, Dona Școla, „o clădire pe care o construim de la fundament și până la acoperiș”. Construcția va avea forma unui cub imens de sticlă, străpuns de o galerie verde, deasupra cărora se va afla un stativ pe care va fi fixat un triplu cub realizat din oglinzi, ce se va afla în permanentă mișcare și va fi iluminat de alte trei oglinzi, situate la periferia acoperișului.
Artistul vizual, Pavel Brăila, a menționat: „Cubul de sticlă simbolizează stabilitate. Mitologic acesta semnifică originea civilizației. Oglizile fixate deasupra cubului reprezintă un simbol al energiei solare. În altă ordine de idei, cubul mai poate simboliza casa, iar galeria verde – viața. Costurile nu au fost deocamdată estimate, fapt ce urmează a fi întreprins în viitorul apropiat. Vom colabora cu o companie italiană. După discuții vom ști exact ce materiale vom folosi la construcție și cât ne va costa”.
Valeriu Lazăr a adăugat că pavilionul moldovenesc va fi situat în zona centrală, dedicată produselor bio: „Avem ce oferi – energie solară, pământ și popor. Am ales o abordare foarte ambițioasă, e chiar o provocare pentru noi. Ni s-a oferit o locație foarte reușită. Este cea mai ambițioasă zonă. Dar, am făcut-o conștient”.
Pavilionul va avea în jur la 400 de metri pătrați și va funcționa non-stop. După finisarea expoziției mondiale, autoritățile intenționează să îl transporte în țară, pentru a-l amplasa pe teritoriul complexului expozițional local, MoldExpo.