În perioada 2-5 iunie are loc, la Moieciu de Sus, județul Brașov, România, evenimentul care marchează încheierea celei de-a șasea ediții a programului internațional “Școli europene pentru o planetă vie” (ESFALP), organizat de WWF cu sprijinul Fundației ERSTE.

33 de școli din 11 țări europene au pregătit și realizat diferite proiecte de mediu, dintre care 3 din Republica Moldova. Împreună, participanții au creat, de asemenea, bazele “Zilei ESFALP a râurilor”/“ESFALP River Day”, care va avea loc în toamna acestui an.

„Cu “Școli europene pentru o planetă vie” ne dorim să-i învățăm pe elevi că pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care să își susțină opinia în public, motivându-i și pe ceilalți să aibă grijă de mediul înconjurător”, a declarat Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educație pentru mediu la WWF Austria.

33 de școli din România, Bulgaria, Croația, Moldova, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina și Ungaria au participat în acest an la program. Timp de șapte luni, tineri între 13 și 17 ani au lucrat împreună la diferite proiecte ecologice. Au făcut cercetări, au discutat cu factorii de decizie și au fost în expediții în natură. Ideile de proiect și realizarea acestora au rezultat doar din creativitatea elevilor. Profesorii și-au susținut elevii, din rolul de mentor. Pentru evenimentul final, un profesor și un elev din fiecare echipă a venit la Moieciu de Sus unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocările cu care se confruntă și, mai ales, au învățat unii de la alții.

Școlile care reprezintă Republica Moldova la această ediție a programului ESFALP, selectate dintre zeci de aplicații doar din țara noastră, sunt:
Liceul „Orizont” din Chișinău,
Liceul „Adrian Păunescu”, satul Căzănești, Telenești,
Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni.

 

Activitate in echipe_Credit Alex Spineanu

„Acum știm că putem face lucruri minunate pentru comunitatea în care trăim, putem motiva studenții noștri pentru a studia și mai mult limba engleză pentru a împărtăși experiențele cu alți elevi din alte țări și să acționeze împreună pentru a atinge același obiectiv – de a salva planeta noastră”, a concluzionat Galina Botezatu, profesoară la Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni.

Acțiunile care adresează problemele de mediu nu se încheie însă odată cu evenimentul final ESFALP: împreună, elevii au creat bazele “Zilei ESFALP a râurilor”, ce va fi sărbătorită la toamnă în toate cele 11 țări ESFALP. Această zi este un alt pas important în vederea sprijinirii rețelei create de tineri adulți activi și arată cum funcționează educația pentru dezvoltare durabilă.

În acest an, inițiativa școlară de mediu “Școli europene pentru o planetă vie” a fost organizată pentru a șasea oară. De la prima ediție și până acum, 5.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, provenind din unsprezece țări europene diferite, au pus în practică proiecte ecologice.