O tânără din Moldova a ajuns medic la unul dintre cele mai renumite spitale universitare din lume

OJXdC4WvNxRef2y5TA68hQ
Foto: PC: e-sanatate.info

După ce a absolvit USMF „N. Testemițanu”, Viorica Chelban din Slobozia Mare, raionul Cahul, a profitat de toate oportunitățile pentru a deveni un specialist bun. A învățat la Paris și Londra, iar astăzi este medic la University College London Hospital, unul dintre cele mai renumite spitale universitare din lume.

În 2010 a plecat în Marea Britanie pentru a face o parte din rezidențiat. Ulterior, în 2011 a primit o bursă de la guvernul francez pentru a continua rezidențiatul în medicină internă în Paris, la facultatea Pierre et Marie Curie, din cadrul Universității Sorbona. „Am plecat din Moldova pentru a mă specializa, nu în semn de protest pentru sistemul nostru medical“, a mărturisit tânăra din Moldova pentru e-sanatate.info.

Și nu a greșit. La Paris a fost impresionată de respectul pacienților față de medici, dar și de dorința doctorilor de a demonstra lumii că medicina franceză este foarte bună. „Medicii francezi sunt mereu în competiție cu specialiștii din alte țări în ceea ce ține de cercetări și știință”, spune Viorica Chelban.

539420_10151229043327702_1178568526_n

Potrivit ei, structura rezidențiatului în Franța nu e foarte diferită de cea din Republica Moldova. Se pune însă mare accent pe practică. „Diferența e în numărul mare de ore pe care un rezident le lucrează și în responsabilitățile pe care le are. Ceea ce ține de partea academică, un rezident petrece mai mult timp într-o rotație, câte 6 luni în fiecare secție, ceea ce oferă mai mult timp pentru a căpăta deprinderile și cunoștințele necesare în specialitatea respectivă. Toate rotațiile sunt doar în secțiile pe specialitatea aleasă, în cazul meu – medicina internă și doar una este în altă specialitate, la alegerea rezidentului”, povestește Viorica Chelban.

La Paris, dar și la Londra a învățat de la cei mai buni. A lucrat cu specialiști care au mișcat medicina din loc precum: Marie Germaine Bousser și echipa acesteia, care în 1993 au descoperit CADASIL, una din ultimele maladii neurologice identificate. La University College din Londra a lucrat cu o echipă, care face cercetări avansate în hemato-oncologie și care contribuie la crearea protocoalelor de tratament utilizate pe larg în toată lumea.

În 2013, când a terminat rezidențiatul, Viorica Chelban a revenit în Marea Britanie, pentru a lucra la University College London Hospital. Astăzi, tânăra, specialistă în medicină internă face proceduri, intervenții medicale, dar și predă studenților de la anul IV de facultate.

Ziua de muncă începe la 8:00 și se termină la 17:30. Începe cu o ședință în care se discută ce s-a petrecut în timpul nopții și care este planul pentru fiecare pacient din secție. Urmează vizita la pacienți, efectuarea procedurilor și investigațiilor, primirea pacienților noi și a urgențelor. „În timpul săptămânii au loc ședințe multidisciplinare, în cadrul acestora discutăm cu colegii din alte specialități cazurile complicate. Avem cluburi de discuție unde analizăm publicațiile și studiile recente pe specialitate și lucrul cu studenții și rezidenții. O săptămână din opt facem gărzi de noapte”, specifică Viorica. Cea mai lunga gardă și-o amintește și azi. A durat 24 de ore continuu, în secția de cardiologie, din Londra, după ce colegul care ar fi trebuit să preia garda de noapte s-a îmbolnăvit. „Nu am putut pleca și lăsa pacienții singuri, deci am rămas în spital pentru 24 de ore. Asistentele medicale m-au ajutat foarte mult și pacienții au fost înțelegători”, rememorează medicul.

Citiți continuarea materialului pe e-sanatate.info.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente