(studiu) CNTM: Moldova pierde milioane de lei din cauza șomajului tinerilor

27384 (1)
Foto:PC: IPN

Lipsa de experiență, salariile mici dar și lipsa unei orientări profesionale eficiente – acestea sunt doar câteva din cauzele ce alimentează creșterea șomajului în rândul tinerilor, conform studiului „Cât de competitivi sunt tinerii pe piața muncii”, rezultatele căruia au fost prezentate de CNTM în cadrul unei conferințe de presă.

În urma studiului, s-a identificat că în 2013 rata șomajului în rândul tinerilor de 15-24 ani a constituit 12,2%. Dintre aceștia majoritatea au absolvit studii superioare sau gimnaziale ceea ce demonstrează că absolvirea studiilor nu garantează și asigurarea unui loc de muncă, deoarece studiile nu sunt realizate în funcție de necesitățile pieței muncii.

Republica Moldova pierde anual până la 5,69 milioane de lei doar din impozitele ratate. Pentru fiecare tânăr care nu este angajat în câmpul muncii, statul ratează în mediu lunar între 168,49 lei și 589,47 lei, sub formă de impozit pe venit, impozit pentru asigurarea medicală și impozitul pentru asigurarea socială. Pentru cei 299 tineri șomeri căruia statul le-a achitat ajutorul de șomaj, statul a cheltuit aproximativ 300.000 lei lunar, în timp ce ar fi putut câștiga din impozite până la 480.000 lei.

Soluțiile identificate au fost formarea competențelor care sunt solicitate de angajatori pe piața muncii. Iar la aceasta contribuie foarte mult educația formală dar și cea non-formală, după cum a menționat Doru Curoșu, președintele CNTM.

La întrebarea dacă profesorii ar fi elementele cheie pentru a spori competivitatea tinerilor, Alex Petrov, secretarul general al CNTM a răspuns că profesorii sunt în primul rând cei care trebuie să-i îndemne pe elevi să urmeze stagii, să se implice în activități de tineret, să-i ajute la elaborarea de proiecte. Dar în ceea ce ține de metodele propriu-zise de predare, schimbarea acestora este mai dificil de realizat, întrucât asta ar însemna schimbarea întregului curriculum.

Explicarea modului de a deschide o afacere și promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, stimularea în sistemul educațional a competiției și a inovației, încurajarea acțiunilor de voluntariat, a stagiilor de practică și coordonarea între companii, sistemul educațional și organizațiilor de tineret sunt alte soluții identificate în urma studiului. Soluțiile, odată aplicate, ar pregăti tinerii astfel încât aceștia să fie nu doar „cărți deschise” dar „cărți deschise practice”.

Studiul „Cât de competitivi sunt tinerii pe piața muncii” a fost realizat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova în colaborare cu Colegiul Emerson din SUA, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente