Zeci de copii s-au adunat astăzi în Scuarul Octavian Ghibu pentru a iniția sărbătorirea Zilei Copiilor. „Vrem să fie pace” – acesta a fost mesajul copiilor, care au confecționat 1000 de cocori pentru a-și susține dorința.
Deși mai sunt câteva zile până copiii din întreaga lume își vor sărbători ziua, Chișinăul deja a început să prindă culoare cu fiecare eveniment dedicat copiilor. Micuții s-au adunat astăzi împreună cu părinții și profesorii pentru a face 1000 de cocori din hârtie colorată.
„Cine va face 1000 de cocori i se va îndeplini orice dorință”, ne-a asigurat Dalia, fetița care le-a povestit tuturor legenda celor o mie de cocori, motivul evenimentului de azi: „Legenda provine din Japonia și o are în rolul principal pe Sadako Sasaki, o fetiță care s-a îmbolnăvit de leucemie, afectată fiind de radiațiile emanate în urma bombardamentelor de la Hiroshima. Fiind în spital, ea confecționa câte un cocor în fiecare zi. Din păcate fetița a murit reușind să facă doar 664 de cocori. Prietenii ei aflând despre aceasta, au continuat munca fetiței și astfel ea a fost înmormântată împreună cu cei o mie de cocori. În cinstea ei, în Parcul Păcii a fost ridicat un monument care o reprezintă pe fetița Sadako Sasaki, ținând în mână un cocor. Astăzi vă propun să facem cei o mie de cocori și să-i agățăm în copaci. Dorința mea este să fie pace în lume”, ne-a spus Dalia entuziasmată.
Organizatoarea evenimentului, Dorina Khalil-Butucioc, a menționat că scopul celor o mie de cocori confecționați azi este ca să dispară de pe cer toți norii războaielor, să fie senin, luminos iar rugăciunea tuturor celor prezenți să ajungă la Dumnezeu și să fie pace în întreaga lume.
„Am vrut să organizăm evenimentul de mai mult timp, am așteptat însă să fie cald și să-l facem cu copiii desigur. Este pentru pace, pentru viitorul lor. Vom face astăzi o mie de cocori pe care îi vom agăța în copaci și care vor rămâne aici, în scuar, atât timp cât vor rezista. Sperăm că vor bucura trecătorii care vor afla despre această legendă frumoasă”, a declarat pentru #diez Dorina Khalil-Butucioc.
Cei mici s-au îngrămădit în jurul măsuțelor destinate special pentru atelier, pe care au găsit hârtie colorată. În câteva minute au apărut primii cocori ai păcii, care au fost depozitați cu grijă pentru a aduna numărul record de 1000.
Nichita, unul din participanți, ne-a arătat bucuros primul său cocor confecționat, spunându-ne că deși i-a fost greu, i-a plăcut foarte mult să facă un cocor: „Știam de legenda cocorilor și am venit împreună cu colegii de clasă să facem cocori. E un pic cam greu, dar e interesant.”
Potrivit organizatorilor, cocorul este simbolul artei Origami în toată lumea: „Dacă primiți în dar acest cocor veți deveni prieteni cu persoana de la care ați primit cocorul. Cocorul este simbolul păcii. Construind acești cocori, noi toți ne vom ruga pentru sănătate și pace”, a precizat Lucia Roșca.