Festivalul Tradițiilor dulci, „Mai Dulce” a revenit în acest an cu o nouă ediție, a doua la număr. Deserturi, ateliere gastronomice, jocuri, târg de artizanat, ateliere de sporturi moderne, „face painting”, proiecte fotografice s-au întins pe un întreg cartier din centrul vechi al Chișinăului.
Plăcinte, torturi, biscuiți, tarte și checuri – tot ce se poate găsi mai bun în gastronomia românească tradițională a putut fi degustat la „Mai Dulce”. Sub genericul CĂMARA CU REȚETE DE LA MAMA în centrul Capitalei s-au adunat cele mai delicioase deserturi ale copilăriei noastre care au fost stropite cu cea mai răcoritoare limonadă.
Organizatoarea evenimentului, jurnalista Nata Albot a revenit din Canada pentru Festivalul Tradițiilor Dulci. „Cel mai greu este să organizezi evenimente la distanță prin Skype, prin Facebook, prin e-mail, pentru că oamenii în Moldova nu-și verifică poșta, iar Facebook-ul îl folosesc doar pentru discuții private. Dar eu mă mândresc că în pofida a unei jumătăți de an de comunicare pe internet cu participanții, noi am reușit să facem un eveniment atât de reușit”, ne-a declarat Nata Albot.
Cel „Mai Dulce” eveniment al anului a adunat peste 150 de participanți și un public de peste 5.000 de oaspeți. „Pentru că târgul gastronomic este deja o tradiție, cel mai mândră, sunt de faptul că azi am reușit să adunăm părinți care și-au pus copii să vândă diferite obiecte care le aparțin și copiii sunt mândri că și-au făcut primii bani”, ne-a mărturisit Nata.
Organizatorii încă nu sunt siguri dacă ne vom bucura de acest eveniment dulce și la anul următor: „Dați-ne voie să încheiem cu 2014, să vedem că am scos-o în capăt și că e bine, pe urmă o să facem prognoze. Lucrul ăsta nu depinde atât de mult de dorința noastră, cât de intențiile celor care trebuie să susțină astfel de evenimente.
Potrivit Natei Albot, autoritățile au fost destul de receptive în organizarea festivalului, astfel intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Veronica Micle a devenit o stradă pietonală modernă. „Toată lumea are nevoie de sărbători care să coloreze orașul, care să-l facă mai confortabil, mai drăguț, mai prietenos. Și eu cred că noi am reușit să obținem acest lucru. Această stradă merită pe deplin în weekend să devină o stradă pietonală.
Evenimentul are și o cauză de binefacere. Anul acesta organizatorii îl vor face fericit pe Artiom Nedelschi, un copil talentat care are nevoie de un instrument muzical.
Prima ediţie a Festivalului „Mai Dulce” a avut loc pe 25 mai, anul 2013. Festivalul Tradiţiilor Dulci – Mai Dulce are drept scop Promovarea și Păstrarea tradițiilor de patiserie casnică, Promovarea brandurilor locale, care produc haine pentru copii, Susținerea tinerilor artizani şi educarea copiilor să comunice, să negocieze şi să interacţioneze cu semenii și adulții.
Vedeți mai jos cele mai dulci și colorate momente surprinse la Festivalul Tradiţiilor Dulci – Mai Dulce: