Profesia de artist încă mai pare să fie un tabu pentru poporul moldav, iar tot mai mulți tineri talentați își fac bagajele și pleacă să-și formeze cariera peste hotarele țării.
Moldova – țara oamenilor cu diplome de medici, juriști sau economiști. Țara în care, dacă le zici părinților că vrei să faci actorie, vei fi privit, de cele mai multe ori, cu ironie și neîncredere.
Și totuși, e adevărat oare că aici e imposibil să-ți creezi un viitor de succes, dacă tot ai ales să faci artă? Sau poate lucrurile s-au schimbat între timp?
Iată de ce am hotărât să chestionez câțiva tineri artiști de-ai noștri, întrebându-i pe fiecare dintre ei dacă e posibil sau nu să ai un viitor de succes în Moldova. Acestea sunt opiniile:
Ion Borș, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, [actorie, teatru & cinema]
„Artiștii noștri chiar pot avea succese aici. Ce-i drept, peste hotare șansa e mai mare, fiindcă acolo ei sunt mai apreciați și își pot vinde creația mult mai avantajos decât la noi, cum este și exemplul Nicoletei Esinencu sau Pavel Brăila.”
Marcel Lazăr, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
„Întrebarea ar trebui să sune “au artiștii viitor în Moldova?”, pentru că, dacă artiștii formați, cu masterate și doctorate, mor de foame, atunci despre tineri ce mai putem vorbi? Dacă e să alegi să faci artă de calitate și nu trash pentru masă, atunci insuccesul e asigurat. Iar dacă e să vorbim mai pe scurt: Nu, tinerii artiști nu au viitor în Moldova, iar vinovații suntem noi, de la public până la media!”
Dan Guțu, fotograf
„Eu cred că tinerii pot avea un viitor de succes oriunde ar fi ei, pentru că arta nu are hotare. Există concursuri, festivaluri, granturi în toată lumea, unde aceștia se pot promova. Însă, dacă vorbim doar de Republica Moldova, e cam slută treaba aici. Poate pe viitor situația se va mai îmbunătăți.”
Laura Balicov, Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”
„Cu regret, tinerii noștri nu prea au posibilitatea să aibă aici un viitor de succes, acesta fiind motivul pentru care ei pleacă, promovându-se și evoluând în alte țări. O problemă este perceperea culturii la noi. Despre ce fel de nivel cultural putem vorbi, dacă unii moldoveni n-au idee de Chopin sau Brahms? Iar o altă problemă este că tinerii noștri chiar nu sunt apreciați, susținuți și sponsorizați. Iată de ce, eu rămân la ideea de a pleca, pentru a ne crea un viitor cât mai bun.”
Ștefan Crețu, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, [regie, film & TV]
„În Moldova dacă ești artist și faci ceea ce-ți place ție, în maniera ta unică și fără compromise, e foarte greu. Însă dacă devii flexibil la ceea ce le place oamenilor, spre partea mai mult comercială și, pe lângă asta combini totul cu partea artistică din tine, atunci poți avea mai multe șanse. E greu să te ridici de la zero. Dacă ai cunoscuți și/sau bani, te descurci. Dar dacă ești un simplu tip care vrea să transmită ceva frumos prin artă, majoritatea lumii te tratează cu indiferență.”
Sorin Mutelica, Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”
„În cazul dat, depinde de ce fel de artă merge vorba. Dacă vorbim de muzică, atunci depinde și ce muzică. La noi pictura, sculptura, muzica, nu sunt apreciate la justa lor valoare, pentru că, de cele mai multe ori, moldovenii preferă ceea ce li se oferă de peste hotare. Iar despre situația actuală, pot zice că în Moldova cantitatea domină calitatea.”
Cristian Spătaru, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Viena), [Komposition]
„Depinde și ce fel de artist ești. Dacă ești artist plastic, de teatru, de operă sau interpret de muzică academică, atunci un viitor de succes în Moldova nu poți avea. Din cauza că însuși societatea noastră nu e cointeresată în artă și nu apreciază frumosul, artistul rămâne nemotivat și neconsiderat. O altă problemă este faptul că lumea de aici atrage mai mult atenție la cantitate și nu la conținut. Și tot aici, un muzician talentat e capabil să-și câștige existența doar cântând la nunți, comercializându-se. O mare parte de vină o poartă și autoritățile, care nu susțin îndeajuns talentele noastre, cărora nu le rămâne altceva decât să plece.”
Dan-Iulian Druțac, Junior Guildhall School of Music and Drama din Londra
„Noi în Moldova avem tare mulți artiști talentați, dar neapreciați! La noi lumea nu-i prea interesată în artă, cu părere de rău. Ar fi tare util pentru societate dacă s-ar organiza măcar odată în lună câte un seminar educativ unde să se explice ce semnifică arta adevărată, la ce chestii să atragi atenția ca s-o înțelegi. Doar atunci când societatea și autoritățile vor lua asemenea măsuri, tinerele talente vor avea un viitor de succes acasă!”
Așadar, după cum vedem, situația pare a fi una destul de pesimistă, iar majoritatea tinerilor chiar își doresc să emigreze și să creeze frumosul acolo, “afară”, unde lumea chiar e învățată să aprecieze și să investească în artă.
Marea Britanie, Austria, Canada, sau oricare alt stat înalt dezvoltat se bucură acum de succesele artiștilor care-i reprezintă. Iar printre ei, se mai găsesc și ai noștri… Da da, ai noștri, pe care chiar ar trebui să-i cunoaștem și să-i apreciem la noi în țară, nu doar când îi mai vedem pe la știri, din când în când.
Și ce-am putea să facem noi? Simplu. Să mergem cât mai des pe la teatru, pe la concerte, pe la expozițiile artiștilor autohtoni, căci noi chiar avem talente!