(video) Inventivitate fără limite la concursul “Cel mai bun elev inovator”

foto-9a.-grup-bun-IMG_6768
Foto: Participanții și premianții concursului “Cel mai bun elev inovator” 2013. PC: agepi.gov.md

Mori de vânt, birouri care generează energie, materiale de construcţie ecologice. Sunt doar câteva din cele peste 100 de inovaţii ale tinerilor înscrişi în concursul “Cel mai bun elev inovator”, organizat duminică, 18 mai 2014, în Capitală.

Competiţia la care şi-au prezentat inovaţiile 87 de concurenţi din toată ţara, s-a desfășurat la Biblioteca Științifică Centrală a Academiei de Științe a Moldovei.

Petru Burlacu, unul din elevii participanți la concurs, îşi poate încărca telefonul mobil fără să-l conecteze la sursa de curent. El a construit, împreună cu un coleg, o masă specială care generează energie electrică: „Cum mama înainte folosea maşina de cusut, aşa şi noi folosim dispozitivul pentru a transforma energia mecanică în energie electrică. Aici avem lampa, putem conecta şi ventilatorul şi observăm că şi telefonul se încarcă”, a susținut concurentul pentru Publika TV.

Şi alţi tineri s-au remarcat prin invenţii originale.

„Am venit la acest concurs cu invenţia “Atomul de Litiu”. Ea poate fi folosită în cadrul orelor de chimie și fizică”, spune Dan Butmalai.

„Am utilizat sticla ca umplutură pentru materialele de construcţie. Sticlele pot fi umplute cu penoplast, fapt care va spori termoizolarea unei case”, a spus concurentul Valeriu Tarlapan.

Organizatorii spun că tot mai mulţi elevi se arată interesaţi de acest concurs.

„Avem un număr record de participanţi şi sunt 96 de lucrări. Avem de unde alege, a crescut şi calitatea. Este important modul în care vom educa elevii să genereze inovaţii, care vor constitui baza unei societăţi economice durabile”, a manţionat organizatorul Roman Chirică.

Vizitatorii au fost încântaţi de invenţiile elevilor.

„Este foarte interesant, chiar pentru elevii care pentru prima dată participa este ceva nou.”

„Sunt expuse numeroase invenţii, care pot aduce un beneficiu economic Moldovei. Deoarece tot mai mult se pune accent pe tehnologiile noi, inovatoare.”

Câştigătorii celei de a şaptea ediţii a concursului “Cel mai bun elev inovator” au primit premii băneşti de până la 3 000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente