18 mai – Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

d0b8d0b7d0bed0b1d180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d0b5-009
Foto:Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, 16 mai 2010, Chișinău. PC: ninachiperi.files.wordpress.com

În a treia duminică a lunii mai comunitatea internaţională comemorează persoanele decedate de SIDA, ceea ce prezintă o oportunitate de a demonstra voinţa şi dorinţa de contracarare a infecţiei cu HIV şi susţinerea persoanelor care trăiesc cu HIV.

Este important de a conştientiza că nimeni nu este imun la HIV şi de a expune modalitatea de a preveni această infecţie.

Maladia HIV este o problemă prioritară, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, în lume trăiesc cu HIV 35,9 milioane de persoane, ceea ce constituie aproximativ 0,6% din populaţia lumii. Începând cu anul 2001, în 25 de ţări, numărul de cazuri noi de infecţie cu HIV au scăzut cu 50%, totodată aceste progrese sunt schimbătoare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde numărul de cazuri noi a crescut cu mai mult de 35%. În Europa de Est şi Asia Centrală în ultimii ani de asemenea a fost înregistrată o creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV.

Comunitatea internaţională s-a angajat până în 2015 de a reduce numărul de cazuri noi de infecţie cu HIV, a oferi tratamentul antiretroviral şi a salva vieţile persoanele care trăiesc cu HIV, a depista femeile însărcinate HIV pozitive şi a eradica cazurile noi de infecţie cu HIV în rândul copiilor, a elimina inegalităţile de gen, eradica stigmatizarea si discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV şi afectate de HIV şi a exclude marginalizarea, a oferi servicii de profilaxie necesare, precum şi de a dezvolta şi consolida sistemul de protecţie socială şi angajamentul comunităţilor.

Republica Moldova este parte componentă a mai multor angajamente internaţionale: Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, Obiectivul 6 – „Stoparea răspândirii HIV/SIDA şi TB până în 2015 şi redresarea tendinţei actuale”, precum şi a Declaraţiei de Angajament a Sesiunii Speciale a Asambleei Generale ONU în HIV/SIDA din 2001 iniţiativei de acces universal şi cadrul strategic de rezultate. Documentele menţionate prevăd promovarea modului sănătos de viaţă, formarea comportamentului fără risc, extinderea activităţilor de prevenire, inclusiv în rândul populaţiei rurale, accesibilitatea la serviciile de sănătate, la consiliere şi testare voluntară, depistare precoce, tratament, îngrijiri şi suport.

În prezent în Republică este în desfăşurare realizarea Programului Naţional de prevenire şi controlul infecţiilor HIV/SIDA şi a maladiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015.

Pentru persoanele cu HIV, care trăiesc în ţara noastră, se realizează activităţi axate pe prestarea serviciilor de asistenţă, îngrijiri medicale, aderarea la tratament ARV. În Republică este asigurat accesul universal la prevenire, tratament şi suport persoanelor infectate cu HIV şi bolnavilor de SIDA. Persoanele infectate au acces la tratament antiretroviral gratis, nu există listă de aşteptare.

Totodată se realizează măsuri în diminuarea stigmei, discriminării şi asigurării confidenţialităţii persoanelor afectate de HIV. O deosebită atenţie se acordă dezvoltării şi extinderii acţiunilor de educare, informare şi comunicare pentru publicul larg, tineret şi grupuri vulnerabile, în profilaxia infecţiei cu HIV.

Notă informativă: Conform statisticilor, la finele anului 2013, cumulativ, în republică au fost înregistrate 8.588 de persoane infectate cu HIV, inclusiv 2.780 în raioanele de est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente