Echipa #diez va fi prezentă la cea de a cincea ediție a Moldova Startup Weekend, fiind aici vom încerca să facem livetext de la cele mai interesante sesiuni. Pentru prima zi l-am ales pe Bogdan Iordache de la How to web, de la panelul ICT4Entrepreneurs.
9.46: Comunitatea Tech e foarte importantă. Și e foarte ușor s-o construiți, mai ales dacă pasul numărul 1 este că nu există nicio comunitate. Organizați evenimente și întâlniri, și înainte a vă plânge că nu există nimic, înțelegeți că această comunitate este în primul rând persoana ta și oamenii pe care îi aduni în jurul tău. Crearea comunității ia timp și efort dacă așa o puteți constui și ulterior să vă ajute în ceea ce faceți.
9.43: Învățați, învățați, învățați, fiți mereu în proces de învățare. Folosiți la maxim internetul pentru asta. Aveți cursuri online de la Stanford, MIT, Harvard, Udemy sau Coursera. Cândva erau foarte greu să obții o copie a unui autor, acum puteți să-i contactați direct și să vorbiți cu el.
9.42: Căutați modele în jurul vostru. E greu să începeți un business pe care nu-l puteți monetiza imediat. Majoritatea start-up-urilor din regiune sunt axate mai mult pe aplicații care oferă servicii și jocuri, deoarece e mai ușor să obții bani așa.
9.40: Lucrați cu industriile locale, atunci când e posibil. Un prieten a lansat un proiect în Grecia ceva de genul airbnb pentru bărci. Dacă ați fi făcut acest startup în Silicon Valley, nu ați fi avut niciun succes.
9.38: Lăsați-vă ajutați de acceleratoarele de start-up-uri din Europa sau din lume. Le puteți găsi mai mult pe f6s.com. Dacă abia începeți să fiți antreprenor și nu aveți experiență, aceste acceleratoare adună experți din domeniul care vă trebuie și care vă pot ajuta foarte mult.
9.36: Dacă aveți să alegeți să propuneți ceva în dependență de funcționalități sau de deadline, alegeți deadline-ul, deoarece primii care apar sunt cei care au succes, funcționalitățile le puteți adăuga în timp
9.35: Când începeți ceva începeți mic și simplu, nu contează cât de stupid e, și poate aplicația voastră să aibă doar 2-3 funcționalități, pe urmă puteți să le actualizați.
9.34: Lui Bogdan îi plac listele și le recomandă, dar să le păstrați scurte și la temă.
9.31: Alt exemplu este proiectul WooThemes din Africa de Sud care fac cele mai populare teme de wordpress, alt exemplu este Nordeus din Serbia, care au lansat un joc Top Eleven, din ultimii bani, acum acest joc este cel mai jucat de iubitorii de fotbal. Și acest proiect inițial nu atrăgeau niciun fel de investiții.
Bogdan spune că oricine are șanse care începe în acest domeniu, și chestia e ca tu să vrei să faci și să investești în asta.
9.29: Bodan povestește despre start-up-ul uberVU, din 2008, a o echipei de băieți care încercau să monitorizeze activitatea social media. Și în 2008, în România nu erau nici investitori, nici nimic.
În ianuarie 2014 acest startup a fost cumpărat de HootSuite cu aproximativ 15 milioane de euro.
9.15: Bogdan se prezintă și întreabă cine se ocupă cu Tech sau dacă este cineva care învață în domeniul Tech.